verruimen



Zo belangrijk open te zijn,  open voor het leven, de ander. Meestal gaat daar wel veel rijping aan vooraf,  loutering.
In eerste instantie willen we toch vooral vasthouden aan ons kleine wereldje, en wordt alles ingepast binnen dit wereldje?
Het heeft dan ook nog niet zoveel schokken ondergaan, dus t blijft nog een beetje vrijblijvend.  Zo kunnen we ons wereldje, onze belevingswereld, onze denkwereld, hoe we in het leven staan, overeind houden.
Totdat het leven werkelijk toeslaat, zekerheden die zo vast leken onderuit haalt. Dan wordt er een bres geslagen in je wereld. Uit wanhoop reik je uit, open je jezelf voor iets wat misschien groter is, dieper, rijker. Snak je naar antwoorden.
Dan ben je rijp om dit binnen te laten, jezelf hierdoor te laten raken, eventueel veranderen. Je hierdoor werkelijk te laten inspireren.

Maar als je nog vast zit in je kleine wereldje, dan is vaak elke aanslag daarop een gevaar. Er  komt  teleurstelling als bv waar we zo op gehoopt hadden niet uitkomt, als onze dromen uiteenspatten, als het leven saai en monotoon wordt niet echt bevrediging geeft, als we gewoon niet begrijpen het waarom. Waarom moet mij dat nou overkomen, je verliest je baan, je relatie, geld. En je sluit je in jezelf op, gaat in de weerstand, probeert nog te houden wat je hebt. Je raakt verbitterd, legt het probleem buiten jezelf, de wereld, de ander heeft het gedaan.
Ja, als het bewustzijn ondanks alle slagen dan nog niet kan/mag spreken, als je hier nog niet rijp voor bent, dan wordt het leven heel triest. Dan verdwijnt alle Licht hieruit, en gunnen we vaak ook het licht niet in iemand anders ogen. In plaats dat we dan ruimer en ruimer, veelomvattender worden, krimpen we steeds meer. Dan wordt onze belevingswereld steeds kleiner, smaller, is het vechten, vechten. Tot je aan het eind van je leven uitgeput bent en misschien zelfs dan nog het gevecht doorgaat omdat er angst is voor de dood. Geen ruimte voor overgave, vrede.


Kagib

De uitgesproken woorden:

http://we.tl/xtX5qdNSHK

Reacties

Populaire posts van deze blog

zachtmoedigheid

NIETS ZIJN

de golf en de oceaan