vrijdag 14 juli 2017

gewetenWe weten zoveel.
Maar wat Weten we werkelijk?
Als we een product zijn van deze maatschappij.
Van daaruit lijkt dit leven vanzelfsprekend te zijn.
Dit is toch waar t om draait, dit is toch waar het om gaat?
Hoe we nu leven.
Hoe nu het leven wordt vormgegeven.
Met zijn allen weerspiegelen we een visie van leven.
Wat ons met de paplepel is ingegoten.
Vanaf de geboorte, een visie, een cultuur, een geloof.
Hier is de opvoeding op gebaseerd. De school neemt het over en de opvoeding is weer een product van de cultuur, onze maatschappij.
Als er verder geen te grote kinken in de kabel komen, blijven we braaf doen wat de maatschappij wil. Soms een beetje tegenstribbelen, beetje mopperen maar voor de rest braaf meedoen.
We zijn geprogrammeerd. Er is een soort geweten in ons geïnstalleerd. En door dit geweten is juist het tijdloze Geweten gesmoord. Gesmoord door het weten van de tijd.
De samenleving sust ons in slaap, en de meeste blijven rustig slapen, door alle tijden heen. Ze blijven een braaf product van de maatschappij of welke cultuurvorm dan ook.

Ook een antireactie lost niks op, al kan t een fase zijn. Maar je blijft in dezelfde beweging, al is t dan een tegenbeweging.
Vrijworden, geen slaaf meer zijn betekent jezelf doorzien. Doorzien waarin je een slaaf geworden bent. Waarin niet jij leeft, maar zoveel anderen door jou heen leven, ook in verzetsreacties, ook die doorzien.
Dit kan alleen met aandacht, dat blijft t sleutelwoord. Intense aandacht voor dat wat is. Zo kan t Bewustzijn spreken. Dit Bewustzijn kan je dan meer en meer vrijmaken van dat waarin je geprogrammeerd bent door t verleden. Door je ouders, door de school, door de maatschappij.  Eventueel nog oudere programma's die over dit leven heen reiken. Waarmee je geboren bent, bepaalde aanleg, karakter.
Dit alles doorzien, doorvoelen, met je hele wezen. Zo vrijkomen van t verleden, hoever dit verleden ook gaat.
Daar gaat t uiteindelijk om.
Zo kun je weer Vrij staan in t nu.  Is de Beweging Vrij geworden, stromend, zonder houding, zonder beeld. Weer onbevangen als een kind.
Dan heb je verbinding gemaakt met dat wat buiten de tijd staat, en speelt toch nog je spel binnen de tijd.

Kagib

De uitgesproken woorden:

http://we.tl/7QsXi9BxWL

Geen opmerkingen: