ongelijk toegeven

Een mens moet zich nooit schamen om te bekennen dat hij ongelijk had. Daarmee zegt hij slechts in andere woorden dat hij vandaag wijzer is dan hij gisteren was.
Alexander Pope

Helemaal mee eens, we mogen fouten maken. Van fouten kun je leren. Het gaat hier op dit aardbolletje eigenlijk om fouten te maken, niet om alles proberen perfect te doen. De groei de verandering komt door tot inzicht te komen dat t anders is, en jeetje alweer anders. En sorry, dacht echt dat t zo was, maar wat ik nu gehoord heb, blijkt t toch anders te zijn. Dacht echt dat ik in mijn gelijk stond maar jij had gelijk, etc. etc. Dat schept ruimte, tussen elkaar, niets zet zich vast. Wat er eventueel tussenin gekomen was stroomt weer door, je ziet elkaar weer voelt elkaar weer. 

Het probleem ontstaat pas als je dit niet toe wil geven, dat je al is t anders toch vol blijft houden dat je gelijk had, dat je koppig blijft of ineens net doet dat je het altijd al eens was met de ander het ook zo ziet, dat je als het ware het gelijk af pakt.
Dan zetten dingen zich vast, is er helemaal geen tot elkaar komen, samen tot begrip komen, weer ademruimte hebben, dat er weer met een schone lei begonnen kan worden. Dat er weer echt verbondenheid mag zijn.
We maken het elkaar vaak zo moeilijk, waarom?
We mogen fouten maken, echt waar, niks mis mee. Maar geef t toe als je fout zat, zonder je schuldig voelen, maar door het nemen van verantwoordelijkheid.

lieve warme groet Kagib  

Reacties

Populaire posts van deze blog

HET PAD

eigenwilligheid en de Wil

MYSTIEKE WEDERGEBOORTE