de wil tot Liefde afsluiting

Er was een tijd dat men de dood zocht uit liefde om òf in liefde eeuwig verenigd te zijn, òf aan het niet-verder-leven-kunnen-zonder-elkaar een eind te maken. Natuurlijk zeggen we nu: het is beter lief te hebben en te schenken gedurende het leven dan in de dood. Maar als een mens die levensbelangeloze liefde kent, die lachende zelfloze liefde voor ik-weet-niet-waarom, wat heeft dan de dood nog te betekenen?
En waarom zich dan te doden? Of wil het zeggen dat de ware liefde ook tot de nachtzijde van het leven behoort en dat zij haar wortels heeft in de eeuwige onverstoorbaarheid? Natuurlijk is het dit: er is geen hier- en geen generzijds voor de liefde. Wat betekent de lichamelijke dood voor de liefde? 'Sterk als de dood is de liefde' schrijft het Hooglied. Nee, liefde is sterker dan de dood en de wil tot liefde is sterker dan de liefde.
De wil tot liefde is de wil tot leven. De wil tot leven is het leven, het is de wil Gods. De wil Gods is het leven en verbergt in zich de liefde tot alle leven.
Leer in het eigen willen de over alles zegevierende onverstoorbaarheid kennen. Iedere dag biedt ons gelegenheid genoeg. Wil ik dat? Ja. Waarom? Omdat zij meer is dan ik zelf.

Wilt u het? De onverstoorbare wil tot liefde in het leven?
het is voor velen moeilijk te geloven dat de mens naar zijn ware wezen, uit zichzelf, uit eigen beweging naar de aarde gekomen is om hier geboren te willen zijn. Zeker, hij zal zich hebben laten drijven, misschien door de drang naar veiligheid of door de idee dat deze planeet zo schoon is en een wonderbaarlijk vakantieoord oplevert gedurende zijn onafzienbaar lange reizen en verblijven in Samsara. (Dit woord betekent omwerveling, in een voortdurend draaiende rusteloze beweging zijn, dus een wereld van rusteloosheid en waan, zie Tibetaans Dodenboek).
Er moet trouwens een ogenblik zijn geweest, evenals dat in het dagelijks leven kan gebeuren, waarin een mensenkind zijn ziel en zelf-willen prijs geeft en zich uitlevert aan iets anders waarmede het zich dan vereenzelvigt. Daarom is het waar dat de meeste mensen andere mensen zijn. In ieder geval is het een praktisch advies, willen we verder komen op onze weg, onze ogen te openen en trachten ons bewust te worden dat wij zelf niet ons lichaam zijn en het als gevolg daarvan eenvoudig zelf zijn die hier geboren hebben willen worden. Dat bespaart ons een massa moeilijkheden en doet ons de verantwoordelijkheid voor ons eigen leven op ons nemen.

Dus: 'ik ben hier omdat ik hier heb willen zijn'. Zo is het ook in het dagelijks leven. Mensen komen soms in situaties terecht waarin zij helemaal niet hadden willen wezen en je kunt ook niet zomaar botweg beweren dat dit wel zo zou zijn. Niettemin is het mogelijk iedere toestand waarin we ons bevinden te accepteren alsof we die zelf zo gewild hebben. Hier krijgt het 'Uw wil geschiede' nieuwe aspecten en uit deze schok ontwikkelt zich een bevrijdend inzicht, gepaard aan nieuwe energie. Tenslotte ontdekken we hoe gemakkelijk een mens toegeeft aan bepaalde zwakheden, aandriften en impulsen die dan in vele gevallen met groot èlan en hartstocht worden gevolgd. Mij dunkt, hij kan zich dan niet steeds beklagen waar hij aanlandt in het leven. In deze erkenning ligt het beginsel van verzoening met iedere 'landing'.


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden

Reacties

Walter zei…
Een mooie laatste alinea van dit stuk.

Populaire posts van deze blog

HET PAD

eigenwilligheid en de Wil

MYSTIEKE WEDERGEBOORTE