kosmische religie

Om in het bezit te komen van het hoogste dat een mens in dit aardse leven kán verkrijgen - de eenwording met het eeuwige - is overgave nodig. Het is die overgave aan het eeuwige die de dichter Herman Stehr bedoelt als hij zegt: "Wie zich slechts één enkele maal aan het eeuwige heeft overgegeven, wie één keer het grote vertrouwen heeft getoond, die is bevrijd. Met één slag wordt alles zo eenvoudig, zo zinvol, zodra men alles van binnenuit schouwt en achter ieder ding het wezen ontwaart, Hem, God".
Ons aller weg voert naar dit doortrokken zijn van de geest van ons gehele bestaan, dat wil zeggen naar dat wat Eckhart verstaat onder religio, naar woord en betekenis: de hereniging met de geest des levens, het bewustzijn van de Al-eenheid.

Alles wat er aan onuitblusbaar verlangen in ons brandt, de onrust in het hart, die ons in de wereld der vergankelijkheid geen blijvende vrede laat vinden, is religio. Het is het heimwee van ons hart naar het vlammende hart van het Al. Deze nimmer aflatende drang, dit voortdurend gericht zijn van de magneetnaald van onze ziel op het eeuwige, deze hang naar het leven achter het leven, is de hoogste uiting van de levenswil die in al wat leeft aanwezig is. Aan een ieder is religio als een natuurlijke functie eigen, als de oer-uiting van de levensgrondslag.
Juist omdat ons wezen in de kern één is met de kosmos, is religio even natuurlijk als de behoefte aan eten: het is de wil tot zelfverwerkelijking van de ziel, en dus al even vanzelfsprekend als het leven zelf. Deze honger naar het oneindige, deze drang naar het absolute is religio, het zekere weten dat er in ons een punt is waar wij het eeuwige, kosmische altijddurende raken en er onlosmakelijk mee verbonden zijn.

Of, volgens een uitspraak van Scheillings: "Het in ons allen aanwezige wonderbare vermogen om ons van de wisseling der tijden los te maken, om ons los te wikkelen van het van buitenaf komende zelf en ons terug te trekken in ons innerlijkste zelf en dáár, onder de veranderende vorm, het Eeuwige in ons te aanschouwen."
Het is dit kosmische waarnemingsvermogen dat ons het bewustzijn schenkt van ons levend deelhebben aan het leven zijn van het Al dat door Eckhart 'religio' wordt genoemd: een waarnemingsvermogen voor de werkelijkheid dat ieder van ons bezit.


K.O. Schmidt

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS