tot begrip komen

In een democratie is het noodzakelijk om grenzen te stellen en maatregelen te nemen wanneer die grenzen overschreden worden, maar veroordelen moet je niemand. Op het moment dat je veroordeelt, geef je het begrijpen op. Xerxes geselde de zee omdat die stormde. Tegenwoordig bestuderen we een stormende zee, gaan we op zoek naar de oorzaken.

ANDRIES V. DANTZIG

Helemaal waar, bij het oordeel heb je iets vastgezet, hoef je er niet meer naar te kijken, in jezelf te kijken wat jouw deel, aandeel hierin is.
Het gaat inderdaad om tot begrip te komen over wat is. En ik weet zeker als dit begrip waarlijk vrijkomt, inzicht in wat is, verdwijnt het oordeel vanzelf.
Niets gebeurt zomaar, niemand handelt zomaar zoals hij/zij handelt. Omstandigheden ontstaan niet zomaar. Alles heeft een achtergrond, alles heeft ervaringen achter de rug waardoor iets zichtbaar wordt.

Dit wil niet zeggen, dat daden niet veroordeeld mogen worden. Daarin mag je krachtig en duidelijk zijn, dit kan niet, grenzen aangeven. Maar als je je echt opent voor de persoon de omstandigheden achter de daad de dader dan zul je doen wat echt goed is voor die situatie voor die dader wat die situatie wat die dader echt nodig heeft, wat uiteindelijk goed is voor alles en iedereen.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

HET PAD

eigenwilligheid en de Wil

MYSTIEKE WEDERGEBOORTE