niet liegen 1

Zijn discipelen vroegen hem, zij zeiden tot hem: Wilt gij dat we vasten en hoe zullen wij bidden en zullen wij aalmoezen geven en welke voorschriften over het eten zullen wij naleven? Jezus zeide: Lieg niet; en wat gij haat, doe het niet, want alles is openbaar in het aangezicht des hemels. Want niets is verborgen dat niet aan het licht zal komen en niets is verdekt, dat niet ontdekt zal worden.

Jezus negeert het antwoord op al die vragen. Alsof zij niet belangrijk waren. Want in de regel bidt de mens om iets, en vast hij om daardoor met goed gevolg beloond te worden, en geeft hij aalmoezen om zich zelf goede daden te kunnen toeschrijven, en volgt hij voorschriften over het eten om zich daardoor een voordeel te zien toevallen. Hij zegt niet dat deze dingen niet van belang kunnen zijn voor een mens, maar weet ook hoe voorschriften en geboden iemand tot een grote huichelaar kunnen maken waardoor hij geheel en al het doel en de zin mist. Want hoeveel eerzucht zou er heimelijk in menig gebed niet schuilgaan? Hoeveel eigenwijsheid en zelfingenomenheid kan niet het gevolg zijn van opgelegde braafheid en zogenaamd goed handelen. Welk een schijngestalte ontstaat er in de mens indien hij zich zelf om de een of andere daad goed acht. En hoezeer zou de naam Gods of die van Jezus niet misbruikt worden ten gerieve van de ouders die willen dat hun kinderen alleen maar braaf en gehoorzaam zullen zijn al was het slechts voor het gemak.

Is het niet om er slapeloos van te worden wanneer Jezus door iemand Goede Meester genoemd wordt en hij dit onmiddelijk afwijst met de woorden: Wat noemt gij mij goed? niemand is goed dan één, namelijk God. Natuurlijk is dit geen vrijbrief om er maar op los te leven en zich niet te bekommeren om de leiding uit de geest. Ook niet om daaruit de conclusie te trekken dat wij allemaal schurken zijn en het goede leven onwaardig. Maar het leidt slechts tot zelfoverschatting indien iemand zich goed zou noemen en het zou tevens een blijk zijn van weinig zelfkennis. Want wie in zich is tegengekomen wat hij is, weet wel beter, al kan hij de dwalingen van de menselijke ziel wel met humor en een zekere gelatenheid bezien.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://media.putfile.com/niet-liegen-1

http://www.megaupload.com/?d=SJPOV9DQ

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN