bidden 1




'en als ge bidt zult ge veroordeeld worden als ge aalmoezen geeft zult ge kwaad doen aan uw geesten'


En we we willen zo graag goed doen en het liefst geregeld bidden. En nu komt dit woord en slaat beide weg. Het is zo goed goed te willen zijn. Zou het? Het is wel een bijzondere zelftevredenheid wanneer wij ons werpen op het goed doen. Nee, pa heeft geen tijd, hij is druk met zijn goede werken. Pa heeft nooit tijd, hij is altijd maar druk. Dat wat goed in een mens wil doen zal zeker niet goed zijn. Anders zou het niet goed willen doen.


Het is nu eenmaal zo dat tal van mensen op de vlucht zijn voor zich zelf. Ze hebben het altijd over anderen en zijn altijd aan het bedillen hoe anderen moeten leven. In werkelijkheid zijn ze zelf rusteloos en vol tegenstrijdigheden terwijl ze de oorzaken daarvan niet in het gelaat durven zien. Toch is het een bittere zaak zo te moeten leven. Er zijn een heleboel deugden die men op zich zelf moet toepassen. Geduld, hoop, geloof en liefde om maar in de buurt der Christenheid te blijven, deemoed en bescheidenheid en bidden voor je naaste en ook een beetje voor je zelf. Maar Lao Tse wist het al heel lang geleden: Hoge deugd is als geen deugd en lage deugd verliest deugd.

En met al die deugdzaamheden kan men zich zelf en anderen gelukkig maken... maar wee, hoe gemakkelijk komt niet het aangename bewustzijn der zelfbespiegeling om de hoek kijken om zijn bijzondere tevredenheid te betuigen. Het kleine leeuwtje loopt kwispelend rond en tikt ons op de schouders en zegt: duim op jongen, goed zo, doorgaan zo.


Barend van der Meer


De uitgesproken woorden:




Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN