als een Kind 1

Jezus zeide: Van Adam tot Johannes de Doper is er onder hen, die van vrouwen geboren zijn, geen hoger dan Johannes de Doper, zodat zijn ogen niet zullen breken. Maar ik heb u gezegd, dat hij, die onder u zal worden als een kind, het Koninkrijk zal kennen, en hij zal hoger worden dan Johannes.

Men hoort het van vele kanten: het is niet mogelijk uw woord te volbrengen, zonder ons ongelukkig en machteloos te gevoelen. Herinner ons niet aan die mogelijkheid. Worden gelijk de kinderkens. Ga maar eens luisteren naar de moderne toneelstukken. Zij vertolken u wat er in de mensen leeft. Verdorvenheid en verlorenheid, tirannie van alcohol en narcotica, armlijke zelfbegoochelingen en cynische verhoudingen in huwelijk en sexe. Kom maar eens kijken en luisteren achter de coulissen van de grote shows in hun klatergoud en weergaloze opmaak en ontdek dat het overal dezelfde problemen zijn waar de mensen onder lijden en die hun leven als in razernij beheersen.
Nijd en afgunst brengen verbittering en verbetenheid; de strijd om het bestaan waarin de mensen elkander niet ontzien enz. enz. Want de duivel is legio. En juist wat niets met de ware werkelijkheid te maken heeft, juist de depravatie en de liefdeloosheid, de afbraak wordt als een vergif de mensen voor de voeten geworpen.

Want het is niet waar. Het is leugenachtig en eenzijdig, het is de schaduwkant van het leven waaruit men het licht zoveel mogelijk verwijderd heeft. Zo is de mens niet. Ik ben er diep van overtuigd door mijn ervaringen in het leven ook ten opzichte vooral van de mensen dat er in de mensen een drang naar liefde en openheid, naar waarachtigheid en zekerheid, naar goede en goddelijke dingen is, die onuitroeibaar is. Natuurlijk overheerst op de wereld in vele gevallen de schijngestalte van de mens die het mensendier is en het daaraan verwante omhulsel waarin hij, het kind, is binnengegaan. Het kind is opgesloten als in een duisternis en is omringd door vele eigenaardige gestalten zoals bv Breughel ons die geschilderd heeft. Ga nooit de mens met die gestalten vereenzelvigen, maar ontdek het kind in u, dat uit een andere wereld is gekomen en hier verdwaald is en verduisterd. Het kind is in vele gevallen inderdaad machteloos omdat het ik, dat het vertegenwoordigt, niet gevoed wordt en maar al te dikwijls onverrichterzake terug moet keren. Als wij het kind in ons verwaarlozen omdat wij er ons voor generen, voeden we een valse schijn in ons, een persona die, hoeveel energie ze ook opzuigt, toch niet gehandhaafd blijven kan en als een schim nog na de dood kan ronddwalen. De spiritisten houden dergelijke schimmen voor de geesten der mensen wat ze niet zijn, al kunnen ze zich van de taal van hun oorspronkelijke maker, d.i. de herinneringstaal, bedienen.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=MROR9PZK

Reacties

Walter zei…
schrok me suf van het eerste gedeelte, gelukkig las ik door!!! smile@
en groetjes Walter*

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS