22-9-61 nederigheid

Nederigheid kan niet worden aangekweekt; als dat gebeurt, hult trots zich in de mantel van nederigheid, die respectabel is geworden. Nederigheid is geen ideaal om na te streven; idealen zijn geen werkelijkheid; alleen dat wat er is, is werkelijkheid. Nederigheid is niet het tegendeel van trots; ze heeft geen tegendeel. Aan trots moet een einde komen, niet door de een of andere beslissing of tuchtmaatregel of terwille van het een of ander voordeel; ze eindigt alleen in de vlam van aandacht, niet in de tegenstrijdigheid en de verwarring van concentratie. Het uiterlijk en innerlijk zien van trots in zijn vele vormen betekent het einde ervan.

In aandacht ligt geen keuze. Er is alleen aandacht in het actieve nu; je kunt aandacht niet aanleren; doe je dat, dan wordt ze weer een van die slimme vermogens van het brein. Er is aandacht als het brein volkomen roerloos is, vol leven, gevoelig maar stil. Er is geen middelpunt van waaruit aandacht wordt geschonken, terwijl concentratie een middelpunt heeft, dat uitsluiting toepast. Aandacht, het totaal en direct zien van wat trots allemaal betekent, brengt trots tot een eind. Die ontwaakte staat is nederigheid. Aandacht is deugdzaamheid, want in aandacht bloeien goedheid en barmhartigheid. Zonder nederigheid is er geen deugdzaamheid.

Krishnamurti

Reacties

piet stuitje zei…
"Er is alleen aandacht in het actieve nu; je kunt aandacht niet aanleren; doe je dat, dan wordt ze weer een van die slimme vermogens van het brein. Er is aandacht als het brein volkomen roerloos is, vol leven, gevoelig maar stil. Er is geen middelpunt van waaruit aandacht wordt geschonken, terwijl concentratie een middelpunt heeft, dat uitsluiting toepast."

brein : volkomen roerloos,vol leven,gevoelig maar stil...dit is 'transcendent bewustzijn' wat geleidelijk kan overgaan in 'kosmisch bewustzijn'

piet
Kagib zei…
Ja Piet helemaal waar, het is de basis daarvan. Zo beleef ik mezelf ook steeds meer wordt waarlijk levend meer en meer omvatten, omvattend. :))

Even praktisch ben vanmorgen beetje aan t 'spelen' geweest waardoor t er nu zo uitziet maar kan niks meer vinden om t ongedaan te maken. Ga t morgen verder bekijken.

lieve warme groet Kagib
Walter zei…
Aan het spelen geweest, man ik schrok me suf..dacht waar ben ik nu weer beland!

Krishnamurti...ik had en heb er veel aan.

Geschrokken groet met vette knipoog.
;-)
Kagib zei…
Hihihi ja Walter had weer nieuw speeltje gevonden. Vond al dat je r zo weinig mee kon doen maar toen kwam dat sjabloompakketje tevoorschijn, en toen drukte ik op n knopje en kon ik t in eerste instantie niet rechtzetten hihihi Moest ook weg, maar gelukkig s avonds lukte t wel, later kan ik t misschien nog wat opfleuren. :)))

En Krishnamurti, heb er al heel veel van gelezen en geplaatst maar deze stukken vind ik wel t mooiste helderste vanwege de combi met zijn natuurbeschrijvingen, en moet zeggen de analyses zijn hier ook super helder. :)))

liefs Kagib

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN