eenvoud van hart



De hemel was open en wijd. De grote vogels, die met hun brede vlucht zo moeiteloos van het ene dal naar het andere zweven, waren er niet; er dreef zelfs geen wolk voorbij. De bomen stonden onbeweeglijk en de bochtige inhammen van de heuvels waren heel schaduwrijk. Een omstuimig hert, dat - een en al nieuwsgierigheid - naar ons stond te kijken, stoof bij onze nadering plotseling weg. Een gehoornde pad, in dezelfde kleuren als de grond, zat met heldere ogen en zonder zich te bewegen onder een struik.
Naar het westen toe tekenden de bergen zich scherp en duidelijk af tegen de ondergaande zon. Ver beneden ons stond een groot huis; er was een zwembad bij, waar mensen in baadden. Om het huis lag een prachtige tuin; de woning zag er welvarend en besloten uit, met die zo heel eigen sfeer van de welgestelden. Wat verderop, aan een stoffige weg, stond een kleine hut in een dor veld. Armoede, ellende en gezwoeg waren zelfs op die afstand zichtbaar. Van deze hoogte af gezien stonden de beide huizen niet ver van elkaar; het lelijke en het mooie raakten elkaar.

Eenvoud van hart is veel meer van belang en betekent veel meer dan eenvoud op het punt van bezittingen. Tevreden zijn met weinig is betrekkelijk gemakkelijk. Afstand doen van welstand of ophouden met roken, of met een andere gewoonte, is nog geen teken van eenvoud van hart. Een lendendoek omdoen in een wereld die vervuld is van kleding, welstand en amusement, wil nog niet zeggen dat je een vrij mens bent.
Er was eens een man die de wereld en de wereldse bedrijvigheid had opgegeven, maar hij werd verteerd door begeerte en door hartstocht; hij had een monnikspij aangetrokken, maar vrede kende hij niet. Hij had altijd een zoekende blik en zijn geest werd verscheurd door twijfel en hoop. Naar buiten toe leg je je zelftucht op en geef je van alles op; je zet een koers uit om stap voor stap je doel te bereiken. Je meet de groei van je prestaties met de normen van de deugdzaamheid: hoe je dit hebt opgegeven of dat, hoe beheerst je je gedraagt, hoe verdraagzaam en hoe vriendelijk je bent enz. Naar buiten toe heb je eenvoud in je leven gebracht en door al die met zorg en welbewust uitgedachte voorzieningen hoop je dat hoogste geluk, dat niet van deze wereld is, te bereiken.


Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS