de leeuw 1

Jezus zeide: Zalig is de leeuw dien de mens zal eten en de leeuw zal mens worden; en vervloekt is de mens, dien de leeuw zal eten en de leeuw zal mens worden.

Indien een mens zich door de leeuw laat verslinden is hij een buit geworden van het kwaad en zelf de incarnatie van de boze geworden. In dat geval is hij vervloekt. Er rust geen zegen op zijn daden en overal brengt hij ellende en vernietiging en is er voortdurend op uit zijn medemensen tot prooi te maken. Maar indien de mens de leeuw verslindt, dan zal het omgekeerde het geval zijn. Het wil eigenlijk zeggen dat de leeuw als gestalte van het boze een buit wordt van de mens. De leeuweneter is iemand die de leeuw niet vreest. Die hem ook niet tracht te ontlopen en ook niet doet alsof hij er niet is. Die hem zelfs zal oproepen om hem te bezweren en te onderwerpen. Want hoe kan men een leeuw temmen als men voor hem vlucht of hem niet in zijn hol opzoekt.

Altijd is de mens geneigd geweest het kwaad of de duivel of de weerstrever in een ander mens of in een volk op het wereldgebeuren te projecteren. In de Openbaring staat, dat de grote tegenstander, de duivel, uit de afgrond enige tijd wordt vrijgelaten terwijl hij, als dit is geschied en hij op de wereld een heleboel zielen heeft weggevreten, wederom gebonden wordt in de duistere regionen.Te allen tijde zullen we dergelijke uitspraken vergeleken vinden met wereldgebeurtenissen en daaruit maakt de mens geschiedenis. Maar niemand komt op het idee dat de afgrond in ons zelf is. Omdat de meeste mensen bang voor de duivel zijn. Zij leren de duivel en God te vrezen. Van bepaalde helden wordt gezegd - zij staan niet altijd in de beste reuk - dat zij God noch duivel vrezen. Het is merkwaardig dat in een adem noemen van God en duivel, alsof zij beide vreesaanjagende machten waren. Terwijl het toch logisch moet zijn en geheel in overeenstemming met de uitspraken van Jezus dat God zich aan de mens schenkt die Hem niet vreest. Integendeel, aan wie Hem liefheeft.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://media.putfile.com/B-de-leeuw-1

http://www.megaupload.com/?d=BKTH47EE

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN