bidden afsluiting

Bovendien dat bidden voor anderen. Het veronderstelt dat anderen speciaal ons bidden zo nodig hebben. Dat als wij voor ze bidden is dat van een buitengewone kwaliteit. Ik verzeker u dat het geen zin heeft. Er is maar één vorm van bidden nl dat we ruimte geven aan de kracht Gods die door ons stromen kan. Daartoe moet de mens zijn verlorenheid ondervonden hebben, zijn niets-zijn, opdat het alles-zijn uit zijn hoogheid en kracht tot ons kan komen, waarin onmogelijk enige prestatie liggen kan waarbij men zich zelf op de borst kan slaan. Als wij zo bevoorrecht zijn de ontvanger te mogen wezen van de gaven Gods, zijn wij dan niet tegelijkertijd de minste onder allen? Door de minste te zijn, zelfloos opgelost en weggesmolten te zijn voor het ene, het alomvattende, waar alle bedoelingen omtrent bidden en 'goed zijn' verloren gaan. Dit is de grote innerlijke correctie, het werkelijke gevoel van bevrijding.

Hier kan geen kwaad meer aan de geesten gedaan worden, omdat er niets meer te grijpen is, er wordt geen houvast geboden, noch aan de goeddoeners noch aan de kwaaddoeners. Want deze verschillen in hun middelmaat niet veel. Hoeveel mensen worden niet woedend wanneer je hun goede machtsdaden niet meer op prijs stelt. Goedheid die wil dat je zult doen wat anderen verlangen, goedheid die je bijzonder op prijs moet stellen zodat alle kleur en geur al is verbleekt. Nee, Jezus heeft gelijk. Het ik van de mens is niet goed, alleen wanneer het een niets, een opening, een open wond geworden is in het gemoed, waardoor het hoge licht binnen vallen kan. Goed zijn voor anderen... men heeft niet het recht iemand iets aan te doen, als het niet verlangd wordt.
De deugden waarmee wij bij anderen aan willen komen hebben wij zelf veel te veel nodig. Trouwens, al die verstarde voorschriften zijn ontzettend vervelend. Er is maar een ding nodig: dat wij zo aangegrepen leven, dat we zo vermalen kunnen worden dat we zelf gaan beleven wat het is dat zo geduldig op papier geschreven staat. Dan wordt hij vervuld van kracht en ontembare godswil. Deze wil is niet geaffecteerd of bedorven door begeerte en bedoeling. Daarin is geen wantrouwen noch achterdocht, hij is zuiver en echt, het is de enig goede wil waardoor de mens bij mogelijkerwijze van goeden wille kan zijn.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://media.putfile.com/B-bidden-afsluiting

http://www.megaupload.com/?d=3DOUH6M3

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN