oorlog en vrede 1



Jezus zeide: Wellicht denken de mensen dat ik gekomen ben om vrede te werpen op de wereld en zij weten niet dat ik gekomen ben om verdeeldheid op aarde te werpen, vuur, zwaard, oorlog...

Welk een verschrikkelijk woord. We vinden het ook in de bijbel. Het klinkt niet meer of minder of zijn komst betekent revoluties, waanzin, ontbinding en dood, scheiding en strijd, lijden en kwellingen. Waar is nu het 'soete Jezuslijn'. Waar blijven we met de aanbiddelijke voorstellingen van vrede en welbehagen? Waar blijft de goddelijke voorzienigheid, de verlichtende deugd en de verlossende moraal? Hij is dus niet een vredebrenger? Moeten we zijn gelaat niet in ons vaandel medevoeren? Is hij niet de prediker van zachtheid en goedheid, van mildheid en waarheid, van woorden die alleen aan de 'kinderkens' geschonken kunnen worden? En hij brengt het zwaard! En de verdeeldheid! Is hij dan een chaosverwekker, een diabolos = een door-elkander-werper?Willen we juist niet verlost zijn van de zwaarden en de ellenden in overmaat, de oorlogen? Verlost van de verachting voor een mensenleven, van bloedige revoluties en meedogenloze beestenhorden die op elkander afstormen om elkander af te slachten of modern, oordeelkundig en cynisch, te elimineren zonder dat de aanvaller het in ogenschouw behoeft te nemen? Ik breng u niet de vrede op aarde. En hij is vrede. Ik breng u het zwaard. En hij is liefde.

Hebt u lief? Weet u zeker dat u lief hebt? Weet u het zeker?
Hebt ge lief, ook als het is of ge afgesneden wordt bij de levenswortel, zodat ge levend de dood beleeft? Hebt ge lief als het object van uw liefde u smadelijk verraadt? Hebt ge objectloos lief? Zonder verwachting? Zonder hoop? Zonder sentimentaliteit? Zonder acht te slaan op u zelf? Hebt ge eeuwig lief als ge liefhebt? Hebt ge uzelf lief als eeuwige innerlijke verschijning?
Of hebt ge de toekomst lief? Maar er is geen toekomst voor hem die liefheeft. Hebt ge het verleden lief? Er is geen verleden voor hem die liefheeft. Wat deert hem die liefheeft strijd - oorlog - verdeeldheid - scheiding - het zwaard - ondankbaarheid - verraad - verachting - vuur - kruisiging?

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:


Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS