staan in/voor het Licht 1

Jezus zeide: Wat gij zult horen in uw oor en in uw andere oor, verkondigt dat op jullie daken; want niemand steekt een lamp aan en plaatst die onder een korenmaat, maar hij plaatst haar op de standaard zodat allen die ingaan en uitgaan, haar licht zullen zien.

Als ge goed hoort, hoort ge met uw ene oor en met uw andere oor. Dus niet alsof het hoofd een zeef is, waardoor het gehoorde het ene oor ingaat en het andere weer uit. Ook is gezegd: wat in het verborgene tot u komt, verkondig dit van de daken. Hier wordt gezinspeeld op een ander horen, een horen naar binnen en niet naar buiten gericht. Want van buiten horen horen we wat ons treffen kan in onze uiterlijkheid en kwetsbaarheid. In Licht op het Pad staat: voordat de oren kunnen horen moeten ze hun gevoeligheid verloren hebben. De 'gevoeligheid' verhindert ons het horen. Al het persoonlijke dat zo kwetsbaar is en raakbaar is moet leren zwijgen.

Het gaat niet om onze kwetsbaarheid en prikkelbare gevoeligheid. We zijn uit op heel iets anders dat van oneindig veel meer belang is dan dat wij in onze persoonlijkheid getroffen kunnen worden. Indien ge de woorden van Jezus leert verstaan wil dat zeggen dat ge met uw eigen hart luistert, met het binnenste oor, waardoor ge helemaal vergeten gaat dat u ooit gekwetst bent. Daarom ligt er zo'n grote genezing in zijn woorden en betekenen deze een heilbrengende zalf voor het verscheurd gemoed. Wat in hem spreekt is ook in u. Daarom en daarom alleen is het ons mogelijk hem te verstaan, hem werkelijk te horen. Hoe zouden wij ooit zijn woorden kunnen herkennen? Hoe zou het ooit mogelijk zijn dat het goddelijke leven een onvergetelijke oerervaring is in de mensheid? Zijn woord is in ons en daarom kan het uit ons opgewekt worden. Hij is in ons. Zijn mens-openbaring is uit hetzelfde licht voortgekomen dat wij vergeten zijn en achtergelaten hebben.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=UE6MVWYA

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS