de Sleutel 1

Jezus zeide: De Farizeeën en de schriftgeleerden hebben de sleutels der Kennisse ontvangen, zij hebben die verborgen. Noch zijn zij ingegaan en hen die wilden ingaan, lieten zij niet toe. Maar gij, weest listig als de slangen en onschuldig als de duiven.

Het is haast onvoorstelbaar dat Farizeeën en schriftgeleerden de sleutel der kennis zouden verbergen. Hoe kunnen zij ze in ontvangst nemen indien belangen van wereldse aard de overhand blijken te hebben? Zijn ze zo onkundig dat zij niet weten wat die sleutel voor de mensen kan ontsluiten? Alleen onkunde en onwetendheid zullen het hoogste goed voor de mensen verbergen. Een van de voortreffelijkste waarden van die kennis ligt juist in het feit dat men niets liever zou willen als dat ook de naaste mens - wie dat dan ook is - deel zal krijgen aan de verlossende waarheden. Het zal zelfs geheel onmogelijk zijn om de zegen en de kracht ervan te verbergen.

Zet men soms een licht onder de korenmaat? Natuurlijk is van alle opdringerigheid geen sprake noch van enig geweld of macht over anderen. Iedere vorm van ijdelheid en eerzucht is vreemd aan het lichtrijk dat door de sleutel der kennisse kan worden ontsloten.Het is helaas waar: er zijn vele schriftgeleerden te allen tijde die zelf zo door machtszucht zijn bezeten dat zij en voor zich zelf én voor hun medemensen de weg afgesloten hebben, die naar het hoogste geluk voert, naar het welzijn voor allen en het ware leven. En die dat hun medemensen niet kunnen gunnen met geheel hun hart en alle eigenschappen van gemoed en verstand. Zij hebben de sleutel der kennisse diep verborgen en willen haar in werkelijkheid niet eens gebruiken. Zij doen alsof en maken de goegemeente maar wat wijs. Ware kennis opent de ogen en leidt de mens tot zich zelf.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=K6XXOLFF

Reacties

Walter zei…
zo maar een groet..dat kan toch ook wel! smile@

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN