de Sterke

Jezus zeide: Het is niet mogelijk, dat iemand binnen gaat in het huis van de sterke en hem overweldigt, tenzij hij zijn handen bindt: Dan zal hij zijn huis onderste boven keren.Ik heb eens gehoord hoe men in de wildernis aapjes vangt. Men maakt een kooi van gaas met in de wanden openingen waardoor het aapje zijn hand kan wringen. Op de bodem liggen allerlei begeerlijkheden en het is dat, waarnaar het aapje grijpt. Wil hij dan zijn poot terugtrekken door de nauwe opening dan zit hij gevangen, want hij wil de begeerlijkheden niet loslaten. Zo zijn de handen gebonden.
Menig sterke man worden de handen gebonden en daardoor wordt zijn huis ondersteboven gekeerd. Waarvoor zal een mens zijn sterkte gebruiken? Om zich de handen te laten binden en er niet de vrije beschikking over te hebben? Geen macht ter wereld kan u verhinderen en het opnemen tegen uw goede wil. Maar als uw hand u aldus tot ergernis wordt, kap haar liever af.
Het is wel duidelijk dat door dergelijke uitspraken ons een weg gewezen wordt waarvoor wij het beheer krijgen over al onze affecten en emotionele situaties. Dit is slechts mogelijk door de kracht van de geest, de enige mogelijkheid die de zwakke mens opricht en tot een 'sterke' maakt. Dit ogenschijnlijk verachte geestelijke leven dat niet eerder gezien wordt of onze ogen moeten ervoor open gaan, is het ware fundament van alles wat is. Het is de aldoordringende lichtsubstantie waarin alles samenhang heeft en niets afzonderlijk is en wat ons tot de erkenning brengt dat het leven een geheel is.

Het is de grondtoon van alle leven. Het is wat Lao Tse, Tao noemde en dat niet te zeggen is omdat het boven alle begrip uitgaat. Dit leven nu is ogenschijnlijk als niets en wordt voor zeer gering gehouden. Niemand slaat er acht op, niemand wil dit geringe, waarvoor hij zich verliezen moet, in zijn bewustzijn betrekken. Het is zeer zacht en doordringend, van een oneindige tederheid en zoetheid en toch is er niets dat sterker genoemd kan worden en machtiger. Het is onvergankelijk en indien het in u een toegang gevonden heeft zal de godheid in u zich met deze onsterfelijke lichtsubstantie bekleden en aldus in u geboren worden.
Van de geest is gezegd dat zij zich door niets laat vasthouden. Hij is niet te belemmeren noch op te sluiten en niet te verafzonderlijken. Indien uw bewustzijn voor deze inwerking gevoelig is geworden zijt ge u overal bewust en in alles. Daarom is het waar dat alle inzicht, alle verborgenheden, aan de mens ten grondslag liggen. Het kan dus zijn dat uw sterkte in de ogen der mensen is als niets. Het zwakke is het sterkste, het tere overwint het harde, het zachte doordringt het graniet en maakt het aan zich ondergeschikt.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=WW2LNU9P

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN