het ware Bezit 1

Jezus zeide: Die heeft in zijn hand, hem zal gegeven worden; en die niet heeft, hem zal ook het weinige, dat hij heeft, ontnomen worden.

Hier is hetgeen de mens ontnomen worden kan, niet hetzelfde als 'die heeft in zijn hand'. Wat de mens ontnomen worden kan is, wat het niet is. Alles wat iemand vermeent te bezitten en waarin hij zijn zekerheid heeft gelegd, is geen werkelijke zekerheid. In de gehechtheid daaraan ligt voortdurend de angst en de bezorgdheid tot het behouden willen op de loer. In alle dingen van dit leven die van de aarde komen en naar de aarde zijn gericht ligt die bezorgdheid verborgen. De enige wijze eraan te ontkomen en er zich vrij van te gevoelen is de onthechtheid. Deze onthechting is een innerlijk proces waardoor wij doordrongen zijn van de betrekkelijkheid van alle dingen, tot we ontdekt hebben wat het in ons is dat die betrekkelijkheid goed doorziet. Deze ontdekking begint een mens al te doen als hij zich niet meer door de dwang van al die gehechtheden laat bepalen.

Het is een van de allerbelangrijkste belevenissen indien we ontdekken dat er iets in ons is dat vrij en zelfstandig staat tov alles wat we vermenen te bezitten. Of dat nu aardse goederen betreft, of mensen met wie wij ons zeer verbonden gevoelen, of dat de geldingsdrang in ons de overhand behouden wil of andere driften waaraan wij misschien niet meer zouden kunnen toegeven en die trachten ons in slavernij te houden.Maar er is in ieder mens een beginsel dat van een andere natuur is. Het is geen denkbeeld of dogma maar iets zeer levends en oorspronkelijks en behoort tot onze diepste aard. Het is de geestesvonk, goddelijk en koninklijk in haar oorsprong, dat uw absolute vertrouwen waardig is. Het heeft zijn bevestiging in een gevoel van zekerheid en 'zijn' dat men iemand niet kan aanpraten en waarvan we niet overtuigd kunnen worden. Ook stoort het zich niet aan wel of geen instemming. Het is van een zelfstandigheid bij uitnemendheid waardoor de mens die deze beleeft en liefheeft naar zijn innigste wezen van al het andere onafhankelijk is. Indien hierin een verbinding, een een-zijn met de medemens optreedt, bestaat er geen enkele angst, geen enkele opzet, geen enkele mogelijkheid van scheiding of verlies. Dit is het geschenk der genade, der liefde Gods, het diamanten fundament der onsterfelijke ziel. Het is het enige wat blijft en nooit minder wordt en slechts gekend wordt indien men alles, werkelijk alles heeft geschonken. Wie zijn leven gegeven heeft! Het betekent dat men door een alles schenkende daad zich verlost heeft uit iedere gebondenheid.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=O5BAMUOX

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS