21-10-73 liefde

Het was een maanloze nacht en het zuiderkruis stond helder boven de palmen. De zon zou nog uren op zich laten wachten, in die stille duisternis stonden alle sterren erg dicht bij de aarde en ze fonkelden helder; ze waren doordringend blauw en de rivier liet ze geboren worden. Het zuiderkruis stond alleen zonder andere sterren in de buurt. Er was geen wind en de aarde leek stil te staan, vermoeid van de aktiviteiten van de mens. Het zou een heerlijke morgen worden na zware regenval en er was geen wolk aan de lucht. Orion was al onder gegaan en aan de verre horizon stond de morgenster. In de nabijgelegen vijver in het bos kwaakten kikkers; ze zouden een tijdje zwijgen, weer ontwaken en verder gaan. Er hing een sterke jasmijngeur in de lucht en in de verte werd gezongen. Op dat uur was er ademloze stilte en haar tedere schoonheid hing over het land.
Meditatie is de beweging van de stilte.

Op een dag kwam een moeder en vroeg, 'Wat is liefde? Is het zorg, is het vertrouwen, is het verantwoordelijkheid, het genot van man en vrouw? Is het de pijn van gehechtheid en eenzaamheid?' Je voedt je kind met zoveel zorg op, met onvermoeibare energie, je offert je leven en tijd op. Je voelt je, misschien onbewust, verantwoordelijk, je houdt ervan. Maar dan doet het vernauwende effekt van onderwijs zich gelden, dit zal hem door middel van straf en beloning dwingen tot aanpassing aan de sociale structuur. Onderwijs is een geaccepteerd middel om de geest te conditioneren. Waarom worden we opgeleid - om eindeloos te werken en te sterven? Je hebt liefde, tederheid en aandacht geschonken, maar is je verantwoordelijkheid afgelopen zodra de school begint?

Je verantwoordelijkheid houdt nooit op, wat niets te maken heeft met bemoeizucht. Vrijheid is volledige verantwoordelijkheid, niet alleen voor jouw kinderen, maar voor alle kinderen op de wereld. Is liefde gehechtheid en haar pijn? Gehechtheid kweekt pijn, jaloezie, haat. Gehechtheid ontstaat uit je eigen bekrompenheid, je tekortkomingen, je eenzaamheid. Gehechtheid geeft het gevoel ergens bij te horen, identificatie met iets, geeft het gevoel van werkelijkheid, van aanwezig zijn. Zodra dit bedreigd wordt ontstaat angst, woede, afgunst. Is dit alles liefde? Zijn pijn en verdriet liefde? Is zintuiglijk genot liefde. In de ontkenning van wat liefde niet is, is liefde.
Wees niet bang voor het woord negatie. Negeer ales wat geen liefde is, dan is dat wat is compassie. Hoe je bent maakt voor jou en de wereld ontzettend veel uit, want jij bent de wereld en de wereld dat ben jij. Dit is compassie.

Langzaam brak de dag aan; aan de oostelijke horizon begon een flauw licht door te breken; het spreidde zich uit en het zuiderkruis begon te verbleken. De bomen kregen hun vorm terug, de kikkers werden stil, de morgenster loste op in het grotere licht en een nieuwe dag begon. De kraaien vlogen uit en de stemmen van mensen weerklonken, maar de zegen van de vroege ochtend was er nog steeds.


Krishnamurti

Reacties

piet stuitje zei…
(...) "de morgenster loste op in het grotere licht en een nieuwe dag begon." (...)

In de Bijbel,in het boek Openbaringen,wordt voor 1 keer Jezus Christus genoemd 'de stralende Morgenster'

Hij is de 'Nieuwe Dag'
Kagib zei…
Ja Piet en die Nieuwe Dag kan ook in ons op staan en dan zal alles Nieuw en Vernieuwend zijn. :)))

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS