het ware niet-zijn

Het ware niet-zijn betekent dat de geest zo onbeweeglijk staat in alles wat hem overkomt, hetzij lief of leed, eer of schande, gelijk een forse berg onbeweeglijk staat in wind of storm. Dit onbeweeglijk niet-zijn is het, wat de mens het meest op God doet gelijken. Want dat God, God is, berust op Zijn onbeweeglijke niet-zijn: daaruit vloeit Zijn reinheid en Zijn onveranderlijkheid voort. Wil de mens dus aan God gelijk worden, dan kan dat alleen geschieden door niet-zijn; dat brengt hem in de toestand van reinheid en eenheid, van rust en onveranderlijkheid, en deze eigenschappen brengen een gelijkheid tussen God en de mens tot stand.

Voor het juiste ontvangen moet men leren, zich los te maken uit zichzelf en niets eigens te behouden; men mag het niet voorzien hebben op begunstiging of gevoelens, op beloning of op het 'hemelse rijk' of op enig ander doel van de eigen wil. Nooit of te nimmer geeft God zich weg aan een vreemde wil, alleen daar waar hij Zijn wil aantreft, daar schenkt Hij Zichzelve en stort zich uit. Hoe meer wij minder worden, des te meer wassen wij in Hem.

Meester Eckhart

Klinkt hard he. En toch is t zo.
Het gaat erom dat onder leiding vh Goddelijke we uiteindelijk totaal gelijkmoedig worden, eigenlijk heel onpersoonlijk worden. God is heel onpersoonlijk, ongeacht wat voor plaatjes we op hem plakken. Dat moet ook wel want hij heeft het lot van ons allemaal in handen.
Dus je verantwoordelijkheid wordt ook steeds groter naarmate je meer en meer één wordt met t Goddelijke. Maar dat is t grappige je zult er ook geen misbruik meer van maken want je handelen komt voort vanuit t Goddelijke waarin geen emotie inkleuring, beladenheid, bevooroordeeldheid etc. meer aanwezig is. Je Ziet, je Weet, en van daaruit handel je. Je staat er niet meer tussenin, bent dan n instrument geworden vh Goddelijke.

lieve warme groet Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS