kenmerk der verlichten

Onthoud nu waaraan men herkennen kan dat men zich tot de hoogte Gods verheft.
Ten eerste: wordt het zulk een ziel door de blik van de Heilige Geest gegeven, dat in haar al haar schuld gedelgd wordt, en dat zij zichzelve vergeet en alles wat tot de dingen behoort.
Ten tweede: ontvangt zij de goddelijke wijsheid: de kennis en onderscheiding van alle dingen. Zo wordt zij bevrijd van dunken en menen: zij heeft de waarheid bereikt. En wat zij voordien geloofde en inzag alleen maar door middel van wie weet hoeveel woorden en bewijzen, daar hoeft zij nu niemand meer te vragen, om t even wat haar door mensen of de geest wordt aangeduid.


Ten derde ontvangt de verlichte ziel in één ogenblik goddelijke kracht, zodat het haar mogelijk wordt alle dingen te doen. Want het is nu niet meer de ziel die handelt, niet zij kent, niet zij bemint, maar God handelt, bemint en herkent Zichzelve in haar.
De ziel is naar haar natuur aldus gevormd: waar er van haar ook maar iets is, daar is zij geheel en al. Zij is geheel in elke ledemaat, zoals God geheel op alle plaatsen is en in alle schepselen. Alles wat in de ziel leeft, is niets anders dan God. En daarom moet zij hem in alle dingen overgeven en verstorven zijn naar alles wat niet God is. En zij mag zichzelf geen rust gunnen, aleer zij de ongeschapen God waarlijk omvat.


Meester Eckhart

Ja, dit is allemaal ultieme Waarheid. Wat van de mens gevraagd wordt maar wat minimaal opgepakt is en aangegaan is. Daarom kan wat in potentie in ons is zich ook niet open-baren.

lieve warme groet Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS