Eckhart en K.O. het Goddelijke wezen van de Ziel

Van alles wat men van God kan getuigen, vinden wij bij de ziel min of meer een evenbeeld. Daarom zegt Augustinus terecht: Zoals het met God gesteld is, is het ook met de ziel gesteld. Aldus heeft God de ziel gelijkenis met Zichzelve verleend: indien zij deze niet bezat, zou zij zich van haar goddelijkheid niet bewust kunnen worden.
De ziel die in het evenbeeld-van-God-zijn volhardt en in de edele natuur die God haar heeft verleend, en daarbij tot steeds hogere treden opstijgt, krijgt toegang tot het eeuwige leven, zodra zij de lichamelijkheid achter zich laat. In hetzelfde ogenblik wordt zij in het goddelijke licht gehuld, daarin opgeheven tot God en in Hem opnieuw geschapen. Daar wordt haar natuur tot het evenbeeld van de Goddelijke natuur.

Meester Eckhart

Mogen wij dat in het kort toelichten. In het gezichtsveld van het bewustzijn kan altijd maar één gedachte tegelijkertijd aanwezig zijn. Dientengevolge kunnen wij bewust steeds het één na he andere doen, niet honderd dingen tegelijk. De ziel is hoger dan het bewustzijn: zij is in al de duizenden bewegingen van het lichaam en zijn delen en in al de ontelbare processen van stof, zenuwstelsel en geest in ons tegelijk, zonder dat wij dit overal-tegelijk-zijn en tegelijk-werkzaam-zijn van de ziel bemerken. Ziehier het toppunt van de goddelijke almacht van de ziel.

K.O. schmidt

Hier is t rijtje andersom, nouja ikke weer onderaan hihihi
Weer hetzelfde thema, waarin zichtbaar wordt wat t betekent als je meer en meer samenvloeit met het Goddelijke, wat dit betekent, als je daar meer en meer één mee wordt. Dan ben je dus afgestemd tot in t meest subtiele op het totale leven, in alles. Maar dat kan jij niet doen, die afstemming die je voelt is dan de afstemming met dat Goddelijke met t Bewustzijn. Uiteindelijk is Dat wat jij geworden bent, dat is samen gevloeid met jouw persoonlijkheid. Die persoonlijkheid blijf je echt wel behouden, je wordt echt geen eenheidsworst als je meer en meer één wordt met t Goddelijke maar als jouw wil een geworden is met de Wil dan ben je ook, in alles wat je doet in harmonie met de totale Kosmos.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN