de geboorte Gods

Deze geboorte Gods in het innerlijkste van de ziel, in haar diepste grond, geschiedt "wanneer de tijden vol zijn". Dat wil zeggen: Waar geen tijd meer bestaat, daar 'zijn de tijden vol'.
Zoveel is zeker: alle tijd moet verdwenen zijn, wil deze geboorte aanvangen. Want er is niets dat haar zozeer hindert, als tijdelijkheid en ingeschapenheid. Het lijdt geen twijfel: tijd heeft in wezen noch met de ziel, noch met God iets uitstaande; zou de ziel door de tijd kunnen worden aangeraakt, dan zou zij geen ziel zijn; en zou God door de tijd kunnen worden aangeraakt, dan zou Hij God niet zijn.

Zou de tijd iets met de ziel uitstaande hebben,dan zou God niet in haar geboren kunnen worden; daartoe moet veeleer alle tijd met haar wensen en probeersels verdwenen zijn. Met andere woorden: Wanneer in de ziel God geboren moet worden, moet zij los zijn van de tijd en de tijd van haar; zij moet zich opheffen en geheel overgegeven zijn aan de rijkdom Gods, die daarin bestaat dat God de wereld op dit ogenblik nog net zo schept als op de eerste dag van de Schepping; dan herkent de ziel alle dingen en kent ze in hun voleinding.

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS