wat is God?

Wat nu is God?
Vierentwintig Meesters kwamen bijeen en wilden vaststellen wat God is, en vermochten het niet. Vervolgens kwamen zij na zekere tijd opnieuw bijeen, en weer bracht ieder van hen zijn oordeel naar voren. Van die uitspraken citeren wij hier enkele:
De een zei: God is iets waarnaast alle vergankelijke en tijdelijke dingen absoluut niets zijn.
De tweede zei: Alles wat bestaat, is geworden door God en is oneindig klein vergeleken met Hem.
De derde zei: God is iets dat boven alle dingen staat.
De vierde: God is iets dat in eeuwigheid, ondeelbaar en aan niets gebonden, in zichzelf
werkzaam is en niemand nodig heeft, en dat alle dingen nodig hebben.
En de vijfde: God is een rede, die zich wijdt aan het kennen van zichzelve.


Ik laat de eerste en de laatste buiten beschouwing en spreek over de derde: dat God iets is dat onvermijdelijk boven het Zijn moet staan. Want alles wat een bestaan heeft in tijd en ruimte, behoort niet tot God. Daar staat Hij boven. Is God ook het Zijn in alle schepselen, in zoverre zij een wezen hebben, zo staat Hij er toch tevens boven. Want wat in vele dingen een en hetzelfde is, moet noodzakelijk boven de dingen staan.

Meester Eckhart

Er zijn visies waarin gezegd wordt dat alles Goddelijk is.
Wat mij betreft, en Eckhart is hierin ook heel duidelijk, is dit niet zo. Wij spelen ons spel, en God laat ons, ons spel spelen, totdat we ons openen voor wat t spel omvat en draagt. Maar ons handelen is echt niet Goddelijk en de vruchten die we zaaien. Het gaat er eigenlijk om, dat we een keertje moe worden van onszelf pas dan begint het. Pas als we ons openen, ons hart openen voor God, het Goddelijke. :)))

lieve warme groet Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN