arm van geest

De zaligheid opende haar mond van wijsheid en sprak: 'Zalig de armen van geest, want aan hen behoort het Rijk der Hemelen'.
Alle engelen en alle heiligen, al wat ooit geboren is, moet zwijgen wanneer deze Eeuwige Wijsheid van de Vader spreekt. Want alle wijsheid van schepselen is louter niets vergeleken bij deze grondeloze wijsheid, die de armen van geest zalig prijst.
Wie is arm van geest? Een mens die in al wat God geschapen heeft geen bevrediging vindt? Ik versta het liever anders en in een hogere zin: arm van geest is de mens die niets wil, niets weet en niets bezit. Deze drie eigenschappen vragen om toelichting. Ik hoop dat u mijn woorden naar waarheid verstaat.

Vooreerst is een arme van geest die niets wil.
Menigeen vat dit verkeerd op. Het geldt niet van een mens die bij alle boetedoeningen en godvruchtige oefeningen vasthoudt aan zijn eigen wil. God zij hem genadig, want hij begrijpt maar weinig van de goddelijke waarheid. Slechts naar de uiterlijke schijn is hij vroom, maar in feite een ezel, omdat hij niet aan Gods wil de voorkeur geeft.
Evenmin is arm van geest die ernaar streeft in alles de wil van God te vervullen. Hij meent het goed en is groot in de ogen van de mensen die niet beter weten. Al is zo'n mens ook om zijn bedoeling te loven, toch begrijpt hij de goddelijke waarheid niet ten volle. Vraagt men nu: wat is een mens die niets wil, dan is mijn antwoord: zolang een mens het nog als zijn wil beschouwd de heilige wil van God te willen volbrengen, houdt hij vast aan het geschapene. Pas als hij daarvan afstand doet, hoegenaamd geen eigen wil meer wenst te hebben, is hij arm van geest.

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN