in bedwang houden



We hadden door druk verkeer gereden en even later verlieten we de hoofdweg en sloegen een beschut laantje in. We stapten uit en volgden een pad dat zich door groepjes palmbomen en langs een groen, rijpend rijstveld slingerde. Wat was dat lange, golvende rijstveld mooi, daar tussen de hoge palmen! Het was een koele avond en een zachte bries bewoog de dicht bebladerde bomen.
Toen we een bocht om gingen was daar opeens, onverwacht, een meer. Het was lang, smal en diep en aan weerskanten ervan stonden de palmen zo dicht op elkaar dat ze haast ondoordringbaar leken. Het briesje speelde met het water en langs de oever klonk een zacht geruis. Er waren een paar jongens aan het baden, naakt, zonder een spoor van schaamte, ongedwongen. Hun glanzende lichamen waren mooi, goed gevormd, slank en lenig. Ze zwommen telkens naar het midden van het meer en kwamen dan terug om weer opnieuw te beginnen.
Het pad ging verder langs een dorp en op de terugweg wierp de volle maan zware schaduwen; de jongens waren weg, het maanlicht lag over het water en de palmen leken witte zuilen in het schimmige duister.

Iets wat bedwongen wordt, moet telkens weer opnieuw worden overwonnen. Beteugelen is een vorm van overwinnen, net als vervangen en sublimeren. Iets in bedwang willen krijgen betekent nieuwe conflicten in het leven roepen. Waarom wilt u uw geest bedwingen of tot rust brengen?
Omdat u God wilt vinden probeert u de geest in bedwang te krijgen. Maar is kalmte van geest een weg tot God? Is die kalmte het tolgeld dat de hemelpoort voor u zal openen? U wilt hem kopen, uw weg naar God, naar de waarheid, of welke benaming u ook gebruiken wilt. Kun je het eeuwige kopen met deugdzaamheid, met zelfverloochening en met versterving? Wij hebben het idee dat als we bepaalde dingen doen, zoals deugdzaamheid beoefenen, kuisheid nastreven, ons terugtrekken uit de wereld, dat we dan in staat zullen zijn het onmetelijke te meten; dat is dus gewoon een handeltje, niet? Uw deugdzaamheid is een middel om een bepaald doel te bereiken.


Krishnamurti 

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN