de Vader 1




Jezus zeide: Wanneer ge hem ziet die niet geboren is uit de vrouw, werp u neder op uw aangezicht en aanbid hem: hij is uw Vader.

In het gesprek met Nicodemus in Joh: staat: deze (Nicodemus) kwam des nachts tot hem en zeide tot hem: Rabbi, wij weten dat gij van God gekomen zijt als leraar; want niemand kan die tekenen doen die gij doet... Jezus antwoordde: Ik zeg u tenzij iemand wederom geboren wordt, kan hij het Koninkrijk Gods niet zien.

Tekenen en wonderen zijn niet het bewijs dat iemand uit God is geboren. Nicodemus dacht, dit moet wel zo zijn, maar Jezus wees hem terecht. Hij betwijfelde het, nee hij wist het wel zeker dat Nicodemus geen ogen had om het Koninkrijk te zien. Het Koninkrijk is die geestelijke en vrije staat die niet bepaald wordt door de tegenstellingen, maar als eenheid, achter, boven en door die tegenstellingen werkzaam is. God is geest, dwz in het leven van de geest neemt hij gestalte aan in de mens die is wedergeboren. Dit is de mens Gods die niet geboren wordt uit de vrouw noch uit de wil van de man. Hier wordt God de Vader van zich zelf, in de mens. Om deze waarachtige mens te zien heeft men hemelse ogen nodig. Dwz men moet zelf wedergeboren zijn. Wedergeboorte is van de grootste werkelijkheid. In de mens van vlees en bloed wordt werkelijk een nieuwe mens, een geestelijke mens geboren met geestelijke ogen en oren en een stem die uit God kan spreken.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:


Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN