Adam 1

Jezus zeide: Adam is ontstaan uit een grote kracht en een grote rijkdom en toch is hij uwer niet waardig geworden. Want ware hij waardig geweest, hij zou de dood niet gesmaakt hebben.

Adam betekent mens. Ontstaan uit het Rijk Gods, geboren uit eeuwigheid, gekenmerkt door eeuwigheid en onsterfelijkheid, is hij voortgekomen uit een grote kracht en een grote rijkdom. Deze mens levende in eenheid, in de lichtwereld van de Al-ene, was het gegeven een schone wereld te scheppen waarin de dood niet heerste en dus niet bekend was.
Afdalende uit zijn hoge staat in de nacht van de chaos om deze chaos tot een lichtwereld, een wereld in eenheid te doen verkeren, werd hij besmet door chaosmacht.

Dit was mogelijk omdat hij zich daarmede moest bekleden wilde hij erin werkzaam zijn. Maar dan aanschouwde hij de weerspiegeling der kracht Gods in de chaos en deze weerspiegelingen omhulden hem met afgescheidenheid tov zijn oorsprong. Dit werd zijn val. Want uit de afgescheidenheid werd de hoogmoed geboren, een karikatuur der liefde Gods en er kwam een grote schaduw over hem de angst. Angst dat hij zijn hoge opgave niet na kon komen, dat hij de eenheid met zijn God zou verliezen en daardoor had hij haar al verloren.

En Adam werd naar de aarde = adama getrokken en in die val had een splitsing plaats in het ene en het andere, in de man en in de vrouw. Aanvankelijk wist hij zich in die eenheid met zijn andere pool te handhaven. Want de mens uit God geschapen was noodwendig man/vrouw, daar God-zelf is Man-Vrouw en daardoor werkend en scheppend. Door het uiteenvallen der beide polen kon zich de oorspronkelijke staat op aarde niet meer handhaven. De drang naar afgescheidenheid van Adam: God-willen-zijn had tot gevolg een afgescheiden bestaan, niet in een oorspronkelijke goddelijk geschapen structuur, maar in het dier der aarde zowel voor de man als voor de vrouw.

Toen de goddelijke wereld voor Adam onderging kwam hij tot de ontdekking dat er een nieuwe wereld aangebroken was. Hij plukte n.l. van de boom der kennis van goed en kwaad en gehoorzaamde daarin aan de slang, die hem influisterde zelf een nieuwe wereld te scheppen waarover hij God zou zijn. Zo werd de illusie geboren dat alles in de wereld terug te brengen zou zijn tot een goddelijke harmonie, een voornemen dat ten enenmale ijdel is en altijd weer tot mislukken gedoemd.
Daarin verliet Adam de Boom des Levens die midden in de hof staat en verruilde deze kracht voor die van de boom der kennis. Dwz: er ontstond een streven om een wereld te scheppen, een nieuwe aarde op een geheel ander vlak dan oorspronkelijk de goddelijke zin was geweest en deze wereld bevat de vertekende weerspiegeling van de oorspronkelijke zinvolle harmonie. De harmonie Gods is er, maar de mens is er het contact mee kwijt geraakt.
Hij moet weer terug in zijn bewustzijn naar de Boom des Levens en zich uit zijn afgescheiden toestand leren opheffen en vrijmaken. Want deze wereld is een zeer verzwakte schepping Gods waarin amper de uitwerking herkend wordt van de eeuwige krachten die kunnen opwellen in het menselijk gemoed en waardoor hij weer tot een hogere schepping zou kunnen opklimmen.

Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=GO1JWAZI

Reacties

Walter zei…
(?)Misschien gaat mij bij de "vervolgen" iets dagen...

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN