het beeld 1

Jezus zeide: De beelden zijn de mens openbaar en het Licht dat in hen is, is verborgen in het Beeld van het Licht des Vaders. Hij zal zich openbaren en zijn Beeld is verborgen door Zijn Licht.

Er is geen andere openbaarheid dan door het beeld. Wat geen gestalte heeft is voor ons niet waarneembaar. Met waarneembaarheid wordt niet alleen de zinnelijk zintuiglijke waarneming bedoeld. Zij omvat veel meer. Toch zijn wij niet spoedig geneigd het veld onzer waarnemingen uit te breiden buiten dat der vertrouwde zintuigen. Maar wat wij niet zien is oneindig veel meer dan wat wij wel zien. Zoals wij ons véél meer niet dan wel bewust zijn.
Daarom wordt de weg der bewustwording dan ook oneindig genoemd en wordt aan het zelfbewustzijn eeuwigheid toegekend. Deze toekenning komt voort uit wat diep in de mens leeft en waarvan door alle eeuwen heen, voor zover wij de geschiedenis der mensen kennen, op zeer veelvuldige wijzen in schone en heldere vorm uitdrukking is gegeven. De menselijke ziel is in haar oorsprong van een zodanige uiterst gevoelige en stil-zuivere natuur dat daarin de Al-Ene zich beeld kan verschaffen in de dimensies van ruimte en tijd, zoals dit in het menselijk bewustzijn wordt ervaren, terwijl Hij-Zelf in Zijn ondoorgrondelijkheid blijft die Hij is in alle eeuwigheid.

Het is voor ons buitengewoon moeilijk tot de erkenning te komen dat wat de mens naar zijn oorsprong is, een lichtgeboorte is uit eeuwigheid. De wereld om hem heen maakt een dergelijke idee tot een aanfluiting en een bespotting. De buitenste duisternis is zo groot en overheersend dat hij het eenvoudig belachelijk vindt, dat dit enige werkelijke waarde zou hebben. Hij neemt nog liever zijn toevlucht tot middelen die zijn ziel geweld aandoen dan dat hij de innerlijke weg betreedt uit eigen beweging, geleid door de stille stem van het ware goddelijke zelf.

Er is een woord van Jezus in Joh. 10 dat zegt: 'Die niet ingaat door de deur der schapen, maar van elders inklimt, die is een dief en moordenaar.' Wie weet dat 'de deur der schapen' in hemzelf is? Wie wil worden als een schaap dat ter slachtbank geleid wordt? Wie wil de dood sterven tot het bittere einde om daaruit te ontwaken in het eeuwige licht?
De zuivere lichtstructuur die drager is van het innerlijk beeld, is het ware schaap, het lam Gods, wat zeggen wil dat de innerlijke mens in de stilte der aanbidding geheel en al de overgave kent aan het licht van zijn oorsprong waardoor hij wedergeboren wordt. Dan is hij in staat in te gaan in de lichtwereld van de geest en verneemt hij de stem Gods als eigen stem en Zijn Woord als eigen woord. Dan is de verloren zoon tot de Vader weergekeerd en met Hem verenigd zonder Hem ooit meer te verlaten.
Naar het woord van Jezus openbaart het beeld het licht waaruit het is ontstaan. Dat is een andere uitdrukking voor het feit dat de mens naar zijn werkelijke geboorte een lichtgeboorte is. De dichter Der Mouw zegt in zijn sonnet:

'Zoo is in mij een zonsopgang gerezen...
..Uit 't sterfelijke tot vrijheid losgebonden,
nu 'k Hem in mij, in Hem mij heb gevonden,
zoo ga ik binnen in mijn koninkrijk.'


Barend van der Meer

De uitgesproken woorden:

http://www.megaupload.com/?d=KBHUST0W

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN