Hitler en verantwoordelijkheid





Is het wijs om niet in te grijpen als je vantevoren weet wat iemand voor misdaden gaat plegen? Als je weet dat iemand een massamoordenaar is?
Is dit wijs, is dit compassie hebben?
Is niet alles leven?
Ik hou t gewoon open, gewoon kijken wat er bij jou wakker wordt.
Je zou bv Hitler tegen gekomen zijn voordat hij alles zou gaan doen wat hij daarna gedaan heeft. Dat hij in een huis zat wat in brand stond, en je wist wat hij allemaal zou gaan doen. Zou je hem dan redden als de verantwoordelijkheid over zijn leven in jouw handen lag?

Ik vind t niet niks.
Ja, binnen wat ik gelezen heb, en hoe ik t ook wel voel kun je uiteindelijk als mens weer een worden met God, maar dan ook in alles. Dus het ook alles Weten en kunnen.
Dit betekent natuurlijk een ongelooflijk grote verantwoordelijkheid waardoor het ook zo belangrijk is in deze ontvouwing in het vrijmaken van die Kracht dat Weten, dat Kunnen, dat alle persoonlijke belangen, alle ikverlangen, alle beladenheid, alle persoonlijke voor en afkeur verdwenen is. Daarom wordt je meer en meer onpersoonlijk, meer gericht op t geheel, wat t moment vraagt, wat nodig is.
Het gaat er dus om, wat ik keer op keer benadruk dat alle eigenwilligheid verdwijnt, alle inkleuring vanuit dat ikje.

God, de Essentie is uiteindelijk totaal onpersoonlijk, doet gewoon wat nodig is. Dus als je hier meer en meer mee versmelt wordt je dit ook. In persoonlijke relaties heeft dit natuurlijk gevolgen. Maar als je diepste verlangen is om deze weg te gaan dan vindt dit proces plaats, als je meer en meer leeg wordt van je ikje.
En dan zul je uiteindelijk bv voor deze situatie geplaatst worden dat Hitler in dat brandende huis zit. Dan Weet je wat gevraagd wordt, wat dat moment vraagt, wat nodig is. Hem levend laten verbranden of hem redden. Want alles is met elkaar verbonden, dus tot op zekere hoogte gebeurd niets voor niets, hoe confronterend dit misschien ook klinkt. We hebben allemaal onze ervaringen. Die ervaringen die we nodig hebben en gewoon heel vaak voor gekozen hebben. Daarin bestaat geen blind toeval.
Zeker als Hitler er niet geweest was, was alles misschien heel anders geweest, maar alles heeft zoveel facetten. Niet makkelijk daarin te zeggen, dit is goed en dat is slecht.


Kagib

En de uitgesproken woorden

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN