30-8-61 Zien/nederigheid afsluiting

Er zijn twee soorten aandacht, de ene is actief en de andere is zonder beweging. Wat gebeurde was wezenlijk nieuw, iets dat nooit eerder gebeurd was. Het te 'zien' gebeuren was het wonder van de nederigheid; het brein was volkomen stil, zonder enige reactie, al was het helemaal wakker. Die bergtop 'zien', zo prachtig in de avondzon, met ogen die geen kennis droegen (al had je hem duizendmaal eerder gezien), was getuige zijn van de geboorte van het nieuwe. Dit is geen dwaze romantiek of sentimentaliteit met de onafscheidelijke wreedheid en stemmingen, ook geen emotie met golven van geestdrift en neerslachtigheid. Het is iets, zo volkomen nieuw, dat in die totale aandacht stilte ligt. Uit die leegte komt het nieuwe voort.

Nederigheid is geen deugd, je kunt haar niet aankweken, ze past niet in de moraal van de achtenswaardigen.
Het verzamelen, of het nu bezittingen, ervaringen of vermogens geldt, sluit nederigheid uit. Leren is geen proces van vermeerdering, kennis vergaren wel. Kennis is werktuiglijk; leren is dat nooit. Kennis kan altijd worden uitgebreid, maar bij het leren is er nooit een 'meer'. Als er vergeleken wordt, houdt het leren op. Leren is het directe zien dat buiten de tijd verloopt. Alle vergaring en alle kennis zijn af te meten. Nederigheid is onvergelijkbaar, er is niet een meer of minder van nederigheid, ze kan niet worden aangekweekt.
Moraal en technieken kunnen worden aangekweekt, hiervan kan er meer of minder zijn. Nederigheid ligt niet binnen het vermogen van het brein, liefde evenmin. Nederigheid betekent altijd sterven.


Krishnamurti

Reacties

piet stuitje zei…
"het brein was volkomen stil, zonder enige reactie, al was het helemaal wakker"

Dit geeft het antwoord op 'ontwaakt!' op de 'wakkere staat'

Daarbij hoort het 'stille brein': volkomen rustig en alert

De prachtige beschrijving van Krisnamurti laat ook zien hoe moeilijk het is om deze 'staat' te delen met eem medemens,hoe graag je dat ook wilt
Kagib zei…
Ja Piet het is moeilijk over te brengen.
In t verleden wilde ik nog heel graag vind t wel heerlijk dat r nu niets meer moet niets meer hoeft te gebeuren. Ik doe mijn ding, ben die ik ben en laat dan los, elk moment weer alles nieuw afgestemd op wat dat moment vraagt. :)))

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN