31-8-61 Liefde en dood

Je moet de dood liefhebben, de vreemdeling, de onbekende.
Je houdt alleen maar van die dingen waar je zeker van bent, die je troost en geborgenheid geven. Je houdt niet van het onzekere, het onbekende; misschien houd je van gevaar, geef je je leven voor een ander, of beneem je een ander het leven terwille van je vaderland, maar dat is geen Liefde; deze dingen brengen hun eigen beloning en voordeel met zich mee; je houdt van gewin en succes, ook al doen ze pijn.
Er ligt geen winst in het kennen van de dood, maar vreemd genoeg gaan dood en Liefde altijd samen; ze gaan nooit uit elkaar. Je kunt niet liefhebben zonder de dood; je kunt niemand omhelzen zonder dat de dood aanwezig is.

Maar weten we wat Liefde is?
We kennen sensatie, emotie, verlangen, gevoel en het mechanisme van het denken, maar geen van deze dingen is Liefde. Je houdt van je man, van je kinderen. Je liefde omvat haat, afgunst, eerzucht, angst; de rook van deze dingen is niet Liefde. We houden van macht, prestige, maar macht en prestige zijn een ontaardend kwaad.
Weten we wat Liefde is?
Haar onkenbaarheid is haar wonderlijke schoonheid. De Liefde kent geen continuïteit, de dood evenmin. Alleen de herinnering en het schilderij in zijn lijst hebben continuïteit, maar deze zijn mechanisch en zelfs machines verslijten, maar maken plaats voor nieuwe schilderijen, nieuwe herinneringen. Wat continuïteit kent zal altijd aan verval onderhevig zijn en dat wat in verval is, is niet de dood. Liefde en dood zijn niet van elkaar te scheiden en waar zij zijn is altijd vernietiging.

Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN