14-11-61 sensatie en sensitiviteit

Sensitiviteit en sensatie zijn twee verschillende dingen.
Sensaties, emoties en gevoelens laten altijd een residu achter, de accumulatie hiervan stompt af en vervormt. Sensaties zijn altijd tegenstrijdig en betekenen dus conflict; conflicten stompen de geest altijd af en misleiden de waarneming. Schoonheid waarderen in termen van sensatie, van voorkeur en van afkeer, betekent blind zijn voor schoonheid; sensatie leidt alleen tot scheiding van mooi en lelijk, en verdeeldheid is geen schoonheid.
Omdat sensatie en emoties conflicten voortbrengen, worden - om die conflicten te vermijden - discipline, beheersing en onderdrukking bepleit, maar deze bouwen slechts weerstand op en vergroten zo de conflicten, ze brengen meer afstomping en ongevoeligheid teweeg. Alle vormen van sensatie, hoe verfijnd of grof ook, kweken verzet en verval.

Sensitiviteit betekent ontsterven aan elk residu van sensatie; totaal en intens gevoelig zijn voor een bloem, een persoon of een glimlach, is zonder een litteken van herinnering zijn; elk litteken immers vernietigt de gevoeligheid. Elke sensatie, elk gevoel en elke gedachte bij hun ontstaan van moment tot moment zonder te kiezen gewaar-zijn betekent vrij zijn van littekens., betekent littekens geen kans geven zich te vormen.
Sensaties, gevoelens en gedachten zijn altijd partieel, fragmentarisch en afbrekend. Sensitiviteit is een totaal van lichaam, geest en hart.

Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS