12-1-62 Liefde en problemen

Liefde is niet lijden en ook niet jaloezie.
Wel is ze gevaarlijk, want ze werkt vernietigend. Ze vernietigt alles wat de mens om zich heen heeft opgebouwd, behalve dat wat van steen is.
Ze kan geen tempels bouwen, noch de samenleving hervormen die aan het vergaan is; ze kan niets tot stand brengen, maar, wat je ook doet, zonder haar kan niets gedaan worden. Iedere computer, elke automatisering kan de structuur van dingen veranderen en de mens meer vrije tijd geven, wat dan weer een nieuw probleem wordt, terwijl er al zo veel problemen zijn. De Liefde kent geen probleem en daarom is ze zo vernietigend en gevaarlijk.

De mens leeft op problemen, op die onopgeloste, altijddurende dingen; zonder deze zou hij niet weten wat te doen; hij zou verloren zijn en niets winnen door dat verlies. Dus vermenigvuldigen de problemen zich eindeloos; de oplossing van het ene brengt het volgende al weer met zich mee. Maar de dood betekent altijd vernietiging; de dood is geen Liefde. De dood is ouderdom, ziekte en de problemen, die geen computer kan oplossen. Hij is niet de vernietiging die de Liefde brengt; hij is niet de dood die de Liefde geeft. Hij is de as van een zorgvuldig opgebouwd vuur en het geluid van automatische machines, die zonder onderbreking blijven doorwerken.


Krishnamurti

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS