geblokkeerd

Iemand die geremd is, lijdt aan emotionele constipatie.
Een goede lichamelijke conditie staat of valt met een goede stofwisseling, waarbij onze afvalstoffen regelmatig geloosd worden. En zo moeten we ook onze gevoelens, willen we ze in goede banen leiden, regelmatig ontladen. We moeten stoom afblazen want anders raken we innerlijk verstopt en voordat we het weten zitten we opgescheept met een maagzweer.
We dragen, met al onze goede manieren, onze fatsoensregels en maatschappelijke goedkeuring, allemaal bij aan deze innerlijke verstopping, met alle hypocrisie die daar het gevolg van is.
Mensen die innerlijk verstopt zijn, hebben noch gevoelens, noch verlangens, noch levenslust. Sommigen vinden het moeilijk 's morgens op te staan. Anderen voelen zich zenuwachtig worden zodra ze andere mensen onder ogen moeten komen.

De wereld onbevreesd tegemoet treden eist lef, want daarvoor moet je de veilige beschutting van de baarmoeder uit. In plaats van onbeweeglijk in het donker te zitten, moet je naar buiten, het volle leven in en risico's nemen. In zijn streven naar permanente zekerheid en door zich steeds te onttrekken aan de risico's van het leven, onderdrukt de geremde persoonlijkheid diep van binnen zijn eigen wil; alle energie slaat naar binnen en zo raakt de levensstroom geblokkeerd.
Omdat ze helemaal door zichzelf in beslag worden genomen, zijn emotioneel geblokkeerde mensen heel erg egocentrisch, maar ook, omdat ze niet voor zichzelf op durven komen, juist niet egocentrisch genoeg. Ze leven in een ivoren toren, ook al beweren ze dat ze erg gevoelig zijn voor hun omgeving. Mensen die emotioneel tekort zijn gekomen, proberen altijd het iedereen naar de zin te maken. Zelf blijven ze buiten schot; ze kunnen zich opwinden of juist kalm blijven behalve als hun eigen gevoelens in het spel zijn. Ze vinden het moeilijk om 'nee' te zeggen, want ze willen altijd bevestigd worden. Ze denken dat als ze 'ja' zeggen, ze kunnen krijgen wat ze willen. Ze zijn voortdurend op hun qui-vive. Ze weten niet hoe ze zich moeten ontspannen.


Anthony de Mello

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN