de tien treden inleiding

Meester Eckharts weg tot het ontwaken van het zelf en tot het kosmische bewustzijn is de weg, het pad van iedere lichtzoeker die, in plaats van naar verre einders te dwalen, zijn schreden naar binnen richt. Aan het begin van het pad staat de belofte gegrift: Iedere ziel bereikt langs dit pad het punt waar hunkering tot ontwaken wordt, ontwaken tot leven en leven tot beleven en scheppend zijn: het één-zijn met de Eeuwige!
Hoe verder wij op dit pad voortgaan, des te meer wordt ons hart het Al gewaar, des te machtiger stroomt de bron van innerlijke kracht. Zodra wij het pad betreden als zoeker, zijn wij terzelfdertijd een door God gezochte; en wanneer wij aan het einde van het pad de volle wasdom van de eenheid bereiken, weten wij dat er niet langer twee tegenovergestelden zijn, die elkaar zochten en vonden, doch dat nog maar één is: vinder en zoeker tegelijkertijd.

Alles wat er over deze weg tot voleinding kan worden gezegd, is door Eckhart uitgesproken. Zijn aanwijzingen volgen betekent: gehoorzamen aan het heimwee in ons hart naar het vaderland, en aldus de harmonie met het eeuwige bereiken.
Indien wij dus niet slechts een vluchtige indruk van de werkelijkheid willen verkrijgen, maar in haar en uit haar willen leven, indien wij in ons huidige bestaan het hoge doel willen bereiken waar alles wat leeft naar streeft, dan komt het er op aan moedig de treden van voortschrijdende werkelijkheids-bewustheid te bestijgen, die ons door Eckhart worden gewezen. Is de eerste schrede eenmaal gezet, dan werkt alles wat er geschiedt samen, om ons ertoe te brengen onversaagd verder te gaan, totdat het één-zijn met de Ene is bereikt.


K.O. Schmidt

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS