de tien treden

De weg tot het kosmische bewustzijn waarlangs Eckhart ons leidt, telt tien treden, tien op elkaar volgende rijpingsstadia van de ziel, waarbij de stadia steeds weer onmerkbaar in elkaar overgaan, maar dankzij de aanwijzingen van Eckhart duidelijk als treden van het pad herkenbaar blijven.
Iedere trede van het pad is een trede van toenemende bewustzijnsverruiming, die een steeds hogere graad van volkomenheid bereikt, totdat ons ik-bewustzijn met het Al-bewustzijn wezenseen is geworden.
De indeling in tien graden is slechts een hulpmiddel; ze is geen dogma, of belemmering, maar alleen een vergemakkelijking van het pad. Het nut van deze indeling blijkt uit het feit dat al degenen die evenals Eckhart het kosmische bewustzijn bereikten, in hun berichten over deze stadia van de zelf-bewustwording, overeenkomsten vertonen met de aanwijzingen van Eckhart.

Iedere hogere trede is het resultaat van de voorgaande. Wij hoeven dus niets bijzonders te ondernemen om van de ene trede naar de andere op te klimmen; zodra de opgaven van een trede zijn vervuld, bereiken wij de volgende.
De tijd die ieder voor het doorlopen van een stadium nodig heeft, hangt af van de zielenrijpheid en de sterkte van de hunkering naar het Al. Hiervan hangt bovendien af op welke trede men zijn beklimming begint, want menigeen is al op het pad, en kan verder gaan vanaf de trede die overeenkomt met de graad van zijn innerlijk ontwaakt zijn.; zo een weet bij het overzien van het pad direct welke treden hem reeds vertrouwd zijn en niet nog eens doorlopen hoeven te worden.

K.O Schmidt

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS