gelijkmoedigheid

E: "Zolang iets geschapens van welke aard ook, zich aan de ziel als iets aparts kenbaar kan maken, kent zij ook verdriet. Nu is er boven de geschapen natuur van de ziel iets dat aan God verwant, ja één met Hem is - iets in haar waaraan al het geschapene ver en vreemd is, iets eigens dat haar zich op zichzelf doet beroepen, iets dat niets aanneemt wat van buitenaf komt.
Evenzo moet ook de mens in zichzelf uniek zijn, zonder weerga, aan niemand meer gelijk; alleen zo is hij God in aard gelijk. Want dat is Gods natuur: zonder weerga te zijn, aan niemand gelijk. Dat ook wij aldus in de eenheid mogen zijn welke God zelf is, daartoe helpe ons God."


Meester Eckhart

Er is iets in ons, wat onkwetsbaar is, onaantastbaar, totaal onthecht vh totale leven.
En juist als je daar één mee wordt, zal er waarlijk Liefde zijn.
En dan wordt je geen eenheidsworst, je blijft uniek in je mogelijkheden en kwaliteiten, maar alles zal doorstraald worden door deze Liefde.
Dan t volgende stuk:

E: "Indien de gerechte mens schade lijdt van buitenaf en hij blijft vol goede moed en in de vrede zijn harten onbewogen, dan wordt bevestigd wat ik beweerd heb, namelijk dat niets wat hem wedervaart de gerechte kan bedroeven. Wordt hij daarentegen door uiterlijke schade droevig gestemd, waarlijk, het is dan niet meer dan billijk en recht dat zulk een ongemak over een mens komt, die zich verbeeldt op de goede weg te zijn, terwijl zulke nietigheden hem nog bedroefd kunnen maken. Is God echter daarin rechtvaardig, waarachtig, dan moet hij niet bedroefd zijn, doch zich erover verheugen."

Staat er wel hard he. Maar t komt eropneer, uiteindelijk Weet je in harmonie te zijn met t Goddelijke wanneer je bent. En daarin vindt je rust, vrede. Daarin ben je Vrij. Dan kan niemand je daar meer uithalen, wat er dan ook op je afkomt.
Je wordt dan geen kouwe kikker, maar er zal geen medelijden zijn wel medegevoel betrokkenheid, zeker geen zelfmedelijden. De vervulling is gevonden in het in harmonie zijn, en dat geeft vervulling aan alles. Van daaruit kun je alles doen, wat maar Wil gebeuren, wat maar Gods wil is, wat t moment maar vraagt.

lieve warme groet Kagib

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN