innerlijke wasdom

Doel van de innerlijke arbeid is de bevordering van rijping en voleinding der Ziel, die met de ware levenshouding begint en omhoog voert tot de onmiddelijkheid van het Al. Het betreft een organische wasdom van de ziel: van trede tot trede ontwaken sterkere krachten in haar, nieuwe talenten en kennis, nieuwe inzichten in de werkelijkheid en in het mysterie van haar verbonden zijn met de wereld, het leven en de Geest des levens.
Door deze weg-naar-binnen te gaan, bespoedigen wij, binnen het kader van het herstel en het mogelijke, dit groei en rijpingsproces dat bij de meeste eenzijdig op het uiterlijke gerichte mensen vertraagd is en dikwijls jaren achtereen stilstaat.
Wanneer wij ervan uitgaan dat het leven dat onze voortschrijdende zelfverwerkelijking wil, ons weerstanden en noden in de weg legt opdat wij door deze innerlijk groeien, zodat hetgeen wij als 'nood' ondergaan, in waarheid een dringende roep tot zelfbezinning, en daardoor een keren van onze nood, betekent, dan maken wij, door uit eigen vrije wil de weg naar binnen te betreden, in hoge mate onnodig dat het leven ons smartelijke schokken bezorgt.

Want die schokken zijn nodig, opdat wij innerlijk in beweging blijven en rijp worden voor het pad tot voleinding. Doen wij uit onszelf wat de meerderheid slechts onder dwang doet, gaan wij zelf op zoek naar de weg die ons thuisbrengt bij de Geest des levens, dan behoeft deze ons niet langer tot zoeken op te drijven.
Maar altijd en overal waar de innerlijke Zon opgaat, de terugkeer van het innerlijke Licht ervaren wordt en de bewuste hereniging met de Geest des Levens volbracht, daar begint een nieuw kosmisch jaar voor de Ziel.
Vanaf dat moment treedt de zekerheid omtrent God, die in iedere ziel als onvervreemdbaar erfgoed sluimert, in de plaats van slechts veronderstellen en menen.. En in dezelfde mate wordt ook het uiterlijke leven lichter, zinvoller en rijker aan gevoel en verantwoordelijkheid. En dáárom rijker aan gevoel, omdat wij nu weten dat ons geluk en onze toekomst alleen van onszelf afhangen en volgens onze wil gestalte aannemen, indien wij de Geest des Levens als bondgenoot aanvaard En laat nu Meester Eckhart tot ons spreken, en de weg voor ons zichtbaar maken waarlangs iedereen het hoge doel der zelf-verwerkelijking en Al-eenheid bereikt.


K.O. Schmidt

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN