eigenwilligheid

De mensen zeggen vaak: 'ik wilde dat ik mij concentreren kon en vrede met God had, maar ik kom nooit in de juiste stemming, behalve op wijdingsvolle plaatsen of wanneer ik dit of dat doe'. Welnu, hier zijt ge zelf schuldig: het is uw eigenwilligheid en anders niets, al wilt ge dat niet waar hebben. Nooit ontstaat er onvrede in u, behalve uit eigenwilligheid.
Wat wij onszelf wijsmaken in dit opzicht: Wij moeten deze dingen ontwijken en die zoeken, deze mensen, deze plaats, deze manier, deze richting, deze bezigheid - nee, niet de omstandigheden of dingen verhinderen u tot het juist niet-zijn te komen, maar gijzelf in de dingen, dát verhindert u: uw houding tov de dingen is verkeerd. Pak dus uzelf aan en leer uzelf te verliezen!

Want waarlijk, verliest gij niet eerst uzelf, dan vindt ge overal en altijd alleen maar belemmering en onvrede. Vrede zoeken in uiterlijke dingen - op bepaalde plaatsen, op een of andere manier, bij mensen of werken, in kluizenaarschap, armoede en zelfvernedering, hoe vroom het er ook moge uitzien - het is alles niets en verschaft geen vrede. Wie zo zoeken, zoeken verkeerd: hoe langer zij ermee doorgaan, des te minder vinden zij wat ze zoeken, des te meer raken zij verdwaald.


Meester Eckhart

Dit is dus geschreven ruim 700 jaar geleden, blijf t zeggen.
En zo actueel. Zo helder uitgewerkt hoe t is, hoe t nog steeds is. Wij willen doen, wij willen van alles doen, maar dan stappen we uit de bedding van het Leven, van Gods Wil.
En dat kan allemaal heel mooie bedoelingen achtergronden hebben, dienstbaar zijn, de wereld redden, maar t is onze wil. En God het Goddelijke kan zich zo niet kenbaar maken.
Dus daarom gaat t voeling krijgen met Gods Wil. Eerst zicht krijgen op waar jij vol van zit, dat ook God hierin zich kenbaar kan maken, voelbaar, het Licht kan stralen, instralen. Je hart ervoor openen. En zo steeds leger worden en leger en leger. Totdat alleen nog God het Goddelijke over is.

lieve warme groet Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS