beschouwing zonder beelden

Hoe moet de mens zich voorbereiden op de geboorte Gods in zijn ziel? Lukt het hem beter, als hij daarbij medewerking krijgt om die geboorte in hem te veroveren en te verdienen - bv door uit fantasie een voorstelling van God in zijn bewustzijn op te roepen en zich daaraan te oefenen, terwijl hij over de wijsheid, almacht of eeuwigheid van God nadenkt, of waar hij dan ook over mediteren mag -, of is het beter dat hij van alle gedachten, woorden en werken afziet en zich innerlijk ledig en ontvankelijk maakt en volledig volhardt in een staat van overgave aan God, zodat hij zelf in het niet-doen staat en God in zich laat werken? Met welk gedrag dient de mens de geboorte Gods in hem het best?

Onze voorstellingen van God mogen nog zo verheven zijn, en al hetgeen het verstand over God kan vertellen nog zo goed en God indachtig - dit alles wordt toch van buitenaf door de zinnen aangedragen. In waarheid moet dit alles echter van binnenuit, uit God opwellen, wil deze geboorte op de juiste en zuivere wijze plaatsvinden. Uw gehele handelingsleven moet braakliggen, al uw krachten moeten Zijn doeleinden dienen, niet de uwe. Wil het werk volkomen zijn, dan moet God het alleen verrichten en gij moet het slechts toelaten.

Het onderwerp van het verstand en het punt waarop het zijn aandacht vestigt, is het wezen - niet het toevallige, maar het zuivere innerlijkste wezen zelf. Eerst wanneer het verstand het wezen waarlijk kent, zinkt het daarin neer en komt erin tot rust. Alleen met het wezen is het tevreden. En juist dat trekt God stap voor stap van het verstand terug, om zijn ijver wakker te houden en het te prikkelen verder te gaan, het ware grondeloze Goed steeds verder na te jagen en in bezit te nemen, zodat het zich niet tevreden stelt met zomaar wat dingen, maar een steeds dieper verlangen voelt naar het hoogste en absolute Goed!

Meester Eckhart

Kan er van alles aan toevoegen. Maar alles staat er wat ik ooit zou kunnen zeggen als je t kan bevatten, toelaten in je hart.

lieve warme groet Kagib 6.gif


Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN