gebed vanuit het hart

In het gebed mag niet zoiets voorkomen als: 'Geef mij, God, deze of gene deugd, deze of gene weg!' Zelfs niet eens: 'Heer, schenk mij Uzelve!' of 'Schenk mij het eeuwige leven!', doch: 'Heer geef mij alleen wat Gij wilt, en doe, wat Gij wilt,' op alle manieren. Wie zó bidt, d ie heeft zijn gebed goed verricht.
Het ware gebed is een sprakeloze, vormloze en onvoorwaardelijke toewending van de wil en het hart tot god. Het is een van leven vervuld zwijgen in Gods nabijheid.
Het eenzame, geheel aan de beschouwing overgegeven hart kan niet bidden zoals de meeste dat verstaan. Want wie in hun zin bidt, die verlangt iets van god, verlangt dat het hem ten deel valt. Of hij verlangt dat God iets onaangenaams van hem afneemt. Het eenzame hart echter, verlangt niets, begeert niets en heeft ook niets dat het graag kwijt zou zijn. Daarom bestaat het doel alleen maar daarin dat hij geheel van God vervuld zal zijn en één met Hem worden.

Dat betekent: men moet bidden zonder onderbreking, op alle plaatsen, te allen tijde en bij ieder werk, ons gehele leven dient één innerlijk gebed te zijn. Zo bidden zij, die ter wille van God al hun taken met eenzelfde overgave volbrengen en, zich niet bekommerend om genot, uit zichzelf uitgaan en God alleen laten begaan.
Wanneer de geest zich vasthoudt aan God, geheel één met de Wil, dan wordt hij vergoddelijkt. Dán staat hij pas in de ware aanbidding, wanneer hij het doel bereikt heeft waartoe hij geschapen is. Wij zijn echter enkel en alleen voor God geschapen, naar zijn beeltenis en bestemd voor de geboorte van God in ons.

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN