het rechte horen

God heeft onze gelukzaligheid afhankelijk gemaakt van onze bereidheid tot overgave. Iedere inkering naar binnen schept verhoogde ontvankelijkheid voor nieuwe en rijkere gaven, en iedere gave Gods verruimt ons vermogen tot opnemen en versterkt ons verlangen naar het ontvangen van iets hogers.
Laat ons daarom diep in onszelf luisteren, tot wij in de stilte de levende adem van God bespeuren, de krachtstroom van de Eeuwige. Het allerbeste en edelste dat gij in dit leven kunt bereiken, is dat ge zwijgt en God in u en door u laat werken en spreken. Waar de krachten van het uiterlijk zich hebben teruggetrokken van al hun werkzaamheid, daar wordt het Woord gesproken.

Stilte en zwijgen zijn nodig, wil het innerlijke Woord vernomen worden. Men kan het niet beter bereiken dan door stilzijn. Dan kan men het horen, dan verstaat men het recht - in het niets-van-het-uiterlijke-weten. Daar waar men zelf niets meer weet, daar bewijst en openbaart het zich. Midden in het zwijgen, wordt in ons het verborgen Woord gesproken. Waar bevindt zich dit zwijgen? Het bevindt zich in het zuiverste en puurste dat de ziel vermag te bieden, in haar edelste, in het diepst, ja in het wezen van de ziel. Dat wij hier beneden deze rust, dit innerlijk zwijgen zozeer najagen dat het eeuwige Woord in ons gesproken en vernomen wordt en wij er één mee worden, daartoe helpe ons God!

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN