Stil zijn

Direct verbonden met het gewend raken aan het rechte niet-zijn en de innerlijke rust, is de opgaaf van het stilzijn en het zwijgen. De stilte is altijd in ons, maar wij zijn niet altijd in de stilte. Meestal zijn wij ver verwijderd van de 'vrede des gemoeds' die ons boven verlangen, boven onzekerheid en nood uittilt - ver verwijderd van het innerlijke zwijgen dat de voorwaarde is voor een blijvend succesvolle innerlijke arbeid.
Het juiste stilzijn is geen lome behaaglijkheid en niets-doen, doch een met kracht geladen naar binnen gericht zijn en zwijgen. Wat dan zwijgt, is niet de mond, maar het ik, de gedachten, de zinnen en daarmee de uiterlijke wereld. Dan gaat de innerlijke wereld des te meer leven, dan wordt God des te meer werkzaam.


Midden in de gemeenschap met anderen kan men in de 'een'-zaamheid - in de eenheid met de Ene - leven. Daartoe moeten wij ons gewennen aan het stilzijn gedurende het leven van alledag, zelfs bij het werk, moeten wij de onbewogen stilte van ons innerlijk aanvaarden als het tehuis van het goddelijke en ons bewust worden van God als de stilte midden in de strijd, als de zwijgende eeuwigheid midden in het tijdelijke.
Erkennen wij ons goddelijk Zelf als het onbeweeglijke middelpunt in de wervelende draaikolk van het bestaan, en geven wij ons zonder enige beperking en vol vertrouwen over aan dit rustende Zijn in ons, dan kunnen wij nog op hetzelfde ogenblik opwaken tot het stilzijn, de kracht en de vrijheid van de met God één gewordene.
Zwijgend stil en ontvankelijk zijn is de voorwaarde voor het aangeraakt worden door de Geest des levens. Het is een onbewogen staan in het geluidloze, een luisterend vertoeven aan de oever der oneindigheid en een helderhorend worden voor het woord van de Waarheid dat ons de juiste weg wijst.


K.O. Schmidt

Ja, hij beschrijft het heel mooi. Maar het stil Zijn hoe hij het hier beschrijft kun je niet doen.
Hij beschrijft eigenlijk het eindstadium als de Stilte weergekeerd is.
Maar het proces daarvoor is gewoon heel kostbaar en belangrijk. Het gaat er om dat wat al Stil is in jou, de rest Stil kan maken. Wat eigenlijk betekent een leeg maken, waar jij vol van bent. Want het ego kan niet stil zijn. Echt Stil.
De belangrijkste fase is eigenlijk om alles in jou te laten verStillen, dat het tot Stilte mag worden, en je dan de rest in je leven mag dragen. :)))

lieve warme groet Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN