de Liefde die alle leed teniet doet

Hoe meer de mens in liefde toeneemt, des te meer neemt hij af in vrees; en wanneer de liefde in hem volkomen is, valt alle vrees geheel en al weg.
Wil de ziel zich omhoog werken en één worden met het Goddelijke, dan moet zij zich laten vervullen met de kracht der goddelijke liefde. Die liefde komt niet tot werkzaamheid, indien zij niet aantreft of schept hetgeen met haar overeenstemt: God werkt in de ziel slechts in de mate waarin hij Zijn evenbeeld daarin ontmoet.
De liefde dient grenzeloos te zijn, dan kan god werken naar de mate der liefde. En al leeft de mens ook duizend jaren, dan zou hij nog altijd in liefde kunnen toenemen! Net als bij het vuur: zolang het nog hout vindt, zolang blijft het branden; hoe groter het vuur bereids is en hoe sterker de wind waait, des te meer breidt het zich uit.
Zet nu de liefde, in plaats van het vuur, onder de goddelijke Geest, in plaats van de wind: hoe groter de liefde is en hoe sterker de goddelijke Geest waait, des te eerder nadert het werk der voleinding. Doch niet in één keer, maar beetje bij beetje, door het groeien van de ziel.

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS