de ware overgave

Oprechte en volstrekte overgave is een deugd boven alle deugden. Geen enkel werk van belang kan zonder haar tot stand komen. En hoe onbetekenend een zaak ook mag zijn en hoe onaanzienlijk, zo is zij toch, indien met overgave verricht, veel bevorderlijker dan, bv, een zich wijden aan het gebed.
Neem de onbetekenendste arbeid: uw oprechte overgave verleent haar noblesse en grote waarde. Overal draagt overgave het beste aan de zaak bij en faalt nimmer. Zij blijft ook niets schuldig - mag onze prestatie zijn wat zij wil.
Overgave maakt zich geen zorgen, er ontgaat haar immers geen voordeel. Waar de mens uit overgave het zijne prijsgeeft, daar moet God noodgedwongen voor hem inspringen. Want wanneer iemand zich nergens zorgen over maakt, moet God voor zo één zorgen.

Hoe meer de mens erop uit is ontvankelijk te worden voor het instromen van Gods Al-Kracht, des te gelukzaliger is hij; wie het in dit opzicht tot de hoogste bereidheid brengt, die bereikt ook de hoogste gelukzaligheid. Maar men kan zich daarvoor alleen maar ontvankelijk maken door bereidwillige overgave, met als doel de eenwording; de mate van overgave bepaalt de mate van ontvankelijkheid.
Zulk een overgave is een actief loslaten van al het uiterlijke en een geheel overgeven van onszelf aan het hogere. Zij is in de verste verte geen verzinken in niets-doen, integendeel, zij is de hoogste daad, voortkomende uit onzelfzuchtige liefde.

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

de golf en de oceaan

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS