Liefde en dood als terugkeer

Wij moeten hier acht slaan op drie dingen, die de lichamelijke dood in de mens volvoert, en die ook de liefde teweegbrengt in 's mensen geest.
Ten eerste: dat hij de mens berooft van alle vergankelijke dingen, zodat de mens ze voortaan noch bezitten, noch wensen kan.
Ten tweede: dat men afscheid moet nemen van alle geestelijke goederen, waar lichaam en ziel zich in verheugden: van gebed en vroomheid, heilige levenswandel en alle goede dingen, die een geestelijk mens troosten en gelukkig maken.
Ten derde: dat de dood de mens beurt uit alle loon en waardigheid die hij zich nog kon verdienen. Want na de dood kan hij voortaan het hemelse rijk geen haarbreedte nader komen; het blijft bij hetgeen hij zich hier op aarde verworven heeft. Deze drie dingen moeten wij goed beseffen inzake de dood, die de scheiding van lichaam en ziel is.
Daar nu de liefde tot God 'sterk is als de dood', zo doodt ook zij de mens in geestelijke zin en scheidt op haar wijze de ziel van het lichaam; en wel gebeurt dit dan, wanneer de mens zich volledig overgeeft en opgeeft, zich ontdoet van zijn ik en aldus zich van zichzelf scheidt.
Maar dit geschiedt dan door de hoge kracht van de liefde, die op zo lieflijke wijze weet te doden. Dit sterven is een ingieten van het eeuwige leven, maar tegelijkertijd een dood van het vleselijke leven,waarin de mens er altijd weer op uit is alleen zijn eigen belang te behartigen.


Toch volvoert deze zachte, lieflijke dood deze drie dingen alleen dán in de mens, wanneer de liefde zó geweldig is dat zij hem ook werkelijk doodt, en niet alleen ziek maakt.
Want zoals er mensen zijn die eerst lang wegkwijnen, voor zij sterven, zo zijn er ook mensen, die eerst lang bij zichzelf te rade gaan, voor zij het kunnen opbrengen om zich aan Gods wil geheel en al over te geven en zichzelf op te geven. Want dikwijls doen ze wel zo, alsof zij hun ik opgeven en zichzelf de versterving willen prijsgeven - maar dan maken zij toch weer rechtsomkeert en zoeken gauw nog een beetje eigenbelang. En zij zijn ook zólang nog niet werkelijk 'dood', maar liggen slechts op sterven en zijn ziek van de tweestrijd in hun eigen wil.
Totdat tenslotte de genade Gods, dat is de Liefde, in hen de overhand krijgt, zodat zij naar hun zelfzucht volkomen afsterven. Want deze geconcentreerdheid op het zelf en deze zelfzucht, die bij de mens zijn gehele leven en natuur uitmaken, kunnen alleen gedood worden door de liefde, die zo sterk is als de dood.


Meester Eckhart

Je vraagt je misschien af, wat staat hier allemaal.
In actuele taal omgezet betekent wat hier staat dat het Bewustzijn wat een Licht is wat een innerlijk Vuur kan zijn zo intens kan inwerken tot je kan 'spreken' dat dit alles wegbrandt alles oplost wat illusie is. Een totale innerlijke onthechting van alles in een waarlijk dit beleven. Niet als een houding een regel een bepaalde waarde, norm maar vanuit een vrijgemaakt Weten, beleven. Zodat in dit Weten alles doorZien wordt en zo verdwijnt.
Hoe krachtiger dit kan inwerken, hoe groter de mogelijkheden. Dat is de ware Liefde die doodt alles wat jij niet bent, en wat je waarlijk Bent en dat is Liefde blijft over. :)))

lieve warme groet Kagib 6.gif

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN