sterven voor het sterven

Voorwaar, de liefdesdood alleen is in staat het leven van behoudzucht en zelfzucht werkelijk te doden. En wel geschiedt dit in drie fasen: Allereerst bevrijdt namelijk deze dood - de liefde, de overgave - de mens van het vergankelijke: van vrienden, goed en eer en van alle schepselen, zodat hij niets meer bezit, noch alleen maar voor zichzelf gebruikt en geen vin meer verroert voor zijn eigen belang en naar zijn eigen wil.
Als dit eenmaal bereikt is, vangt de ziel al spoedig aan te zoeken en uit te zien naar geestelijke goederen, naar vroomheid, gebed, deugd, vervoering en God. Zij leert zich daarin oefenen en er heerlijk van te genieten. En daar zij zich van de lichamelijke vreugden heeft ontdaan en zich op de geestelijke heeft toegelegd, worden deze spoedig zo verrukkelijk dat zij zich met veel meer tegenzin scheidt van hen, dan voorheen van de lichamelijke - Is de liefde nu echter zo sterk als de dood, dan werkt zij ten tweeden male, zodat zij de mens dwingt ook van alle geestelijke troost afscheid te nemen, zodat de mens er frank en vrij toe overgaat voor God alles in de steek te laten waaraan de ziel tot dusver vreugde beleefd.

Hoewel deze innerlijke vrede al iets heel hoogs en zeldzaams is, is er toch nog een gradatie die de mens nog veel volkomener opheft tot zijn uiteindelijke doel, en die wordt opnieuw door de liefde veroorzaakt, die dan sterk is als de dood die ons het hart breekt. En deze bestaat daarin dat de mens ook afziet van het eeuwige leven en van de rijkdommen der eeuwigheid van alles wat hij van God en Zijn gaven te eniger tijd zou kunnen bezitten, zodat de hoop op het eeuwige leven hem van dat ogenblik aan noch ontroert noch verblijdt.
Dat is de ware gradatie van de waarachtige en volkomen innerlijke vrede. En tot een dergelijk wegschenken van het zelf en eraan ontheven zijn, voert ons alleen de liefde, die sterker is dan de dood: zij doodt de mens in zijn ik-gehechtheid en scheidt de ziel van het lichaam, zodat zij noch met het lichaam noch met enig ander ding tot haar eigen voordeel te doen wil hebben. En daarmee neemt zij feitelijk afscheid van iedere gehechtheid aan de wereld en vaart op tot God, aangezien Hij haar leven moet zijn wegens dit sterven door de liefde. Dit te mogen beleven, daartoe moge God ons bijstaan!

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN