het wezen der verlichting 2

De verlichting bestaat in de bewustwording van het feit dat ons bestaan te allen tijde tijdloos wordt doorstraald door het goddelijke Licht. Wij behoeven haar niet te zoeken, zij zoekt ons en wordt ons deel zodra wij er rijp voor zijn. Zij kan over ons komen op een ogenblik dat wij er misschien het minst aan denken. Zodra onze ziel voor haar bereid is, kan een onbeduidende gebeurtenis, een onopvallende aanraking haar veroorzaken - met de uitwerking dat ons bewustzijn zich uitbreidt in het kosmische, zodat wij plotseling in de diepste grond der dingen schouwen en in onszelf het universum en het Al-Zelf herkennen.
Sommigen beleven deze verlichting als een genade, anderen als een verheffing tot het eeuwige, weer anderen als een inzicht in de waarheid, als een geestelijke vernieuwing, als een innerlijk lict of als een verheerlijking, weer anderen als het ontvlammen van de hoogste zekerheid omtrent God.

Bezien wij de stadia der verlichting eens wat nauwkeuriger. Hun wezenlijkste kenmerk, dat ze van alle overige bewustzijnsprocessen onderscheidt, is het volgende: in het gezichtsveld van ons bewustzijn is altijd voor slechts een gedachte tegelijk plaats; in de staat der verlichting daarentegen is alles tegelijkertijd tegenwoordig. Het is alsof de wanden van het bewustzijn alom terugwijken, vergezichten biedend op onvermoede grenzeloosheid. Deze geestelijke grensverruiming, waarbij het gewone zien tot een alom schouwen wordt, het gevoelen zich verruimt tot Al-Liefde, het denken tot Al-Bewustzijn, is daarom zo gelukkigmakend, omdat aan dit helder-zien en schouwen der diepten een sterker doorstromen van de innerlijke Kracht gepaard gaat.

K.O. Schmidt

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN