de ware verlichting

Gelijk de vrucht ontstaat uit de bloesem, ontstaat de verlichting uit de overgave. Maar evenals de vrucht is ook de verlichting niet het laatste, maar zelf weer een opgave.
Wanneer iedere zelfheid teniet is gedaan en de grootste rust de plaats heeft ingenomen van de dadendrang die uit het ik voortkomt, spreidt zich in het diepst van de ziel een hemels licht - het licht Gods vlamt op.
Zoals wij het licht van de sterren slechts zien als de lichten op aarde gedoofd zijn, worden wij het innerlijke licht pas gewaar nadat wij al de uiterlijke lichten van onze zintuigen hebben afgedekt. Dit gewaarworden van het innerlijke licht, deze verlichting, is het eerste teken van het aanbreken van de dag der eenwording: het is het morgenrood dat aan de innerlijke zon voorafgaat.

Wanneer gij uit uw willen en weten gans en al uitgegaan zijt, vervult God u gans en al en licht helder in u. Waar zo Gods wijsheid indaalt, daar kan uw weten bestaan noch meehelpen. Meen niet dat uw verstand zo zou kunnen toenemen dat gij in staat zoudt zijn God te kennen. Wil God goddelijk in u lichten, dan vermag geen enkel natuurlijk licht u daarbij op enigerlei wijze van nut te zijn; het moet eerst tot een volkomen niets worden en zichzelf opgeven, dan kan God met Zijn licht instralen. Hij brengt u dan alles weer, wat gij hebt opgegeven, en duizendvoudig meer.

Meester Eckhart

Reacties

Populaire posts van deze blog

NIETS ZIJN

KARMA NEMESIS

BEET VAN BEWUSTZIJN